Peamine USA tarbijahindade näitaja tõusis septembris 40 aasta kõrgeimale tasemele, mis survestab leibkondi ja suunab Föderaalreservi järjekordse järsu intressimäärade tõstmise suunas.

Tarbijahinnaindeks, mis ei hõlma toiduaineid ja energiat, tõusis 6,6% võrreldes aastataguse ajaga, mis on kõrgeim tase alates 1982. aastast, selgus täna avaldatud andmetest. Kuu varasema ajaga võrreldes tõusis tarbijahindade baasindeks teist kuud 0,6%, kirjutas Bloomberg.

Aruandes rõhutatakse, kuidas kõrge inflatsioon on levinud kogu majandusele, vähendades ameeriklaste palka ja sundides paljusid toetuma säästudele ja krediitkaartidele, et inflatsiooniga sammu pidada. Kuigi tarbijahindade kasv peaks lähikuudel aeglustuma, on see aeglane.

Üldine tarbijahinnaindeks kasvas eelmisel kuul 0,4% ja oli 8,2% kõrgem kui aasta varem. Bloombergi ökonomistide seas läbi viidud uuringu mediaanprognoosid nägid ette 0,4%-list tõusu baasindeksis ja 0,2%-list tõusu üldindeksis.

Dow Jones langes uudise peale -1,01%, S&P 500 -1,53% ja Nasdaq-100 -2,51%. Viimast mõjutavad kõrged laenuintressid kõige enam, kuna indeksit lõviosa moodustavad tehnoloogia- ja kasvuettevõtted.

Ka Euroopat tabas paanika. DAX indeks langes -0,46% ja Stoxx 600 kukkus hetkega -0,59%