Aasta ettevõte valiti EASi ja KredExi ühendasutuse ja Eesti Tööandjate Keskliidu konkursi „Ettevõtluse auhind“ ning Eesti Kaubandus-Tööstuskoja konkursi „Konkurentsivõime edetabel“ parimate seast.

EASi ja KredExi ühendasutuse juhi Lauri Lugna sõnul on aasta ettevõte Baltic Workboats inspireeriv näide tänapäeva ettevõtlusesest. „Nii nagu murravad nende innovaatilised lainet murdva vööriga laevad läbi lainete, on Baltic Workboats ka globaalses konkurentsis läbi murdnud. Kõrgetasemelise tehnoloogia kombineerimisel maitseka ja funktsionaalse disainiga suudab ettevõte pakkuda kaasaegseid töölaevu politseijõududele, piirivalvetele ja uurimiskeskustele üle maailma,“ ütles Lugna ning tunnustas kõiki konkursil osalenud ettevõtteid.

Tööandjate Keskliidu tegevjuhi Arto Aasa sõnul ühendab selle aasta silmapaistvaid ettevõtteid panustamine innovatsiooni ja koostöö teadusasutustega. „Võitja Baltic Workboats näitel on nii võimalik ka Eesti kapitalil tegutsedes ja maailma mastaabis väikeses kohas ehk Saaremaal luua keeruline ja kõrge lisandväärtusega toode ning sellega peaaegu 30 eksporditurul edukalt läbi lüüa,“ selgitas Aas. „Sellised edulood näitavad, kuidas innovatsiooni panustamine tasub ära. Uuenduslikel ettevõtetel püsib nii siinsete ettevõtete kui inimeste heaolu jätkuv kasv.“

„Ettevõtjaks olemine nõuab julgust, aktiivset meelt ja valmidust kiirelt reageerida - seda on eriti näidanud viimased aastad, mis on ettevõtjaid heidutanud erinevate raskustega. Muutlikus keskkonnas püsima jääda, tööd pakkuda ja majandust elavdada on iseenesest juba suur saavutus. Kiitust väärivad kõik ettevõtlikud inimesed,“ ütles kaubandus-tööstuskoja juhatuse esimees Toomas Luman.

„Täna, kus kriisid ikka veel kestavad, on hea, võtta hetk ja tõsta esile neid ettevõtteid, kelle tegevus, saavutused ning ettevõtlikkus väärivad nendes oludes tähelepanu ja tunnustust. Need on ettevõtlusmaastiku tähed, kelle lugu tuleb jagada ning kellelt on, mida õppida,“ kinnitas Luman.

Vaata fotosid ja loe otseblogi siit.

EASi ja Eesti Tööandjate Keskliidu konkursi „Ettevõtluse auhind 2022“ võitjad:

Aasta innovaator – biotehnoloogiaettevõte Solis BioDyne OÜ

Aasta eksportöör – laevaehitusettevõte Baltic Workboats AS

Aasta pereettevõte – puidutööstusettevõte Peetri Puit OÜ

Aasta kestlik ettevõte – puitmajatootja Timbeco Woodhouse OÜ

Aasta välisinvestor – kõrgtehnoloogiline elektroonikatööstusettevõte Incap Electronics Estonia AS

Aasta turismiedendaja – Fotograafia Tallinn OÜ (Fotografiska) – rahvusvaheline fotomuuseum, kus kohtuvad maailmatasemel fotokunst, aus ja maitsev toit ning avatud mõtteviis.

Eesti Kaubandus-Tööstuskoja konkursi „Konkurentsivõime edetabel 2022“ võitjad:

Konkurentsivõimelisim suurettevõte – Nortal AS

Konkurentsivõimelisim väike- ja keskettevõte – Büfa Composites Baltic OÜ

Konkurentsivõimelisim mikroettevõte – Dipperfox OÜ

Eesti konkurentsivõimelisimad ettevõtted 2022 tegevusvaldkonniti on järgmised:

Konkurentsivõimelisim side-, kommunikatsiooni- ja IT-ettevõte Nortal AS

Konkurentsivõimelisim tööstus- ja energeetikaettevõte Toftan AS

Konkurentsivõimelisim toiduainetööstuse ettevõte A. LE COQ AS

Konkurentsivõimelisim hulgikaubandusettevõte Elme Metall OÜ

Konkurentsivõimelisim jaekaubandusettevõte KIA Auto AS

Konkurentsivõimelisim teenindusettevõte Synlab Eesti OÜ

Konkurentsivõimelisim ehitusettevõte Merko Ehitus AS

Konkurentsivõimelisim finantsvahendusettevõte Ambient Sound Investments OÜ

Konkurentsivõimelisim turismi- ja toitlustusettevõte Estravel AS

Konkurentsivõimelisim kinnisvaraettevõte Pro Kapital Grupp AS

Konkurentsivõimelisim transpordi- ja logistikaettevõte Transocean Eesti OÜ

Konkurentsivõimelisim põllumajandus-, metsandus- ja kalandusettevõte Vestman Energia AS

Konkurentsivõimelisim arhitektuuri- ja projekteerimisettevõte Mite Engineering OÜ

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium tunnustas ettevõtluse edendamise auhinnaga ärifestivali sTARTUp Day ja SolarCar Estonia MTÜ algatust Solaride.

Aasta ettevõtte valis esinduslik žürii, kuhu kuulusid: Chemi-Pharm AS (aasta ettevõte 2021) tegevjuht Kristo Timberg, ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Kristjan Järvan, Eesti Panga president Madis Müller, Rektorite Nõukogu juhatuse esimees ja EKA rektor Mart Kalm, Eesti Kaubandus-Tööstuskoja peadirektor Mait Palts, Eesti Tööandjate Keskliidu tegevjuht Arto Aas, Vastutustundliku Ettevõtluse Foorumi juhatuse liige ning Baltcapi kommunikatsiooni- ja kultuurijuht Riin Savi, Roche Eesti OÜ tegevjuht Kadri Mägi-Lehtsi ning EASi ja KredExi ühendasutuse juhatuse esimees Lauri Lugna.

Eesti parimate ettevõtete tunnustamisüritust korraldavad EASi ja KredExi ühendasutus, Eesti Kaubandus-Tööstuskoda ja Eesti Tööandjate Keskliit.