Startup Estonia startup-viisaprogrammi ja välissuhete juht Annika Järs tõi välja, et startup-viisat on alates programmi algusest kasutanud 1157 Eesti iduettevõtet. „Programmi algusest peale on startup-staatuse saamiseks esitanud soovi 3823 ettevõtet, neist 1047 on olnud edukad. Lisaks veel 110 iduettevõtet sai startup-staatuse 2017. aastal automaatselt. Seega selle aasta teise kvartali seisuga on töötajate värbamiseks startup-viisat kasutanud 1157 ettevõtet,“ selgitas ta.

Startup-viisat kasutanud iduettevõtetest olid suurimad tööandjad selle aasta esimese poolaasta lõpu seisuga Wise (1444 töötajat), Bolt (1231 töötajat), Swappie (592 töötajat) ja Veriff (423 töötajat). Suurima käibega ettevõtted olid samal ajal Bolt (467 miljonit eurot), Veriff (32 miljonit eurot), Swappie (25,7 miljonit eurot) ja Comodule (18,6 miljonit eurot).

Politsei- ja piirivalveameti andmetel on selle aasta esimesel poolaastal saanud õiguse Eesti iduettevõtetesse tööle asuda 657 välismaalast.

Välistöötajaid on vaja ettevõtte kasvuks

Järs rõhutas, et ilma välistöötajateta ei ole Eesti iduettevõtetel võimalik kasvada. „Eesti idusektor kasvab aastas 20–30% ning samas tempos kasvamist prognoositakse ka lähiaastateks. Niivõrd jõuliseks kasvuks napib paraku Eestis töötajaid, kusjuures tööjõupuudust on eriti teravalt tunda sellistes iduettevõtjate jaoks kriitilistes valdkondades nagu IT, tehnoloogia, rahvusvaheline äriarendus ja globaalne turundus,“ ütles ta.

Selle aasta esimesel kuuel kuul sai PPA andmetel startup-viisaprogrammi kaudu iduettevõtte asutamise õiguse 76 välisasutajat.

Välismaa idud on head maksumaksjad

Alates 2017. aastast on välismaalased startup-viisaprogrammi abiga Eestis asutanud 944 iduettevõtet.

Välismaalaste poolt asutatud iduettevõtted maksid riigile selle aasta esimesel poolaastal kokku 3,4 miljonit eurot tööjõumakse, nende käive oli ligi 38 miljonit eurot. Statistikaameti andmetel töötas 2022. aasta esimesel poolaastal vähemalt ühe päeva nendes iduettevõtetes 489 töötajat, kes teenisid ka Eesti keskmisest tunduvalt kõrgemat palka – 3172 eurot kuus.

Välismaalaste poolt asutatud iduettevõtetest suurimad tööandjad on Glia (123 töötajat), Data Corporation (29 töötajat), CoinMetro Group (23 töötajat), Evocon (21 töötajat) ja CyberCube Analytics (19 töötajat). Suurima käibega ettevõtted olid Atomic Wallet (5,3 miljonit eurot), Glia (5 miljonit eurot) ja Vertigo Games (4,3 miljonit eurot).

Tulemas on uus viisaprogramm

Järs tõi välja, et järjest enam Eesti tehnoloogiaettevõtteid saab n-ö küpseks ehk ületab kokkuleppelise kümne aasta piiri, mistõttu nad ei saa enam startup-viisaprogrammi abil töötajaid värvata. „Äärmiselt oluline, et Eesti edukad IT- ja tehnoloogiaettevõtted saaks äriarenduseks ja kiireks kasvuks jätkuvalt värvata töötajaid välismaalt, kui nad neid Eestist ei leia. Seetõttu valmistame hetkel startup-viisa eeskujul kasvuettevõtte viisaprogrammi, see käivitub järgmise aasta algusest,“ lisas Järs.

2017. aasta jaanuaris käivitatud startup-viisaprogramm võimaldab Euroopa Liitu mittekuuluvate riikide kodanikel Eesti iduettevõtete heaks töötada, olemasolevaid iduettevõtteid siia kolida või Eestis uusi asutada. Viisaprogrammi algusest alates on iduettevõtte asutamiseks või iduettevõttes töötamiseks väljastatud kokku 4763 luba.