Venemaa nimetab Nord Streami torujuhtmetes toimunud plahvatusi lääne terroriaktiks. „Meie ekspertide sõnul on vaja töö taastamiseks pärast sellist „terroriakti“ ära lõigata suur jupp torustikust ning ehitada asemele uus,“ ütles Miller Vene telekanalis.

Ta lisas, et terviklikkuse taastamiseks tuleks toru kindlasti merepõhjast välja tõsta. Tema hinnangul võib remonditöödeks kuluda rohkem kui aasta. „Üks asi on see, kui toru on õõnes. Keerulisem on aga siis, kui see on sadade kilomeetrite ulatuses merevett täis,“ rääkis Miller.

Kahjustatud torustikku on uurinud Saksa föderaalpolitsei meredroonide ja mereväe laevadega. Sündmuskohal tehti fotosid, nende analüüs veel käib. Politsei sõnul toimusid plahvatused 70 meetri sügavusel mere pinnast. Saksa föderaalprokuratuur kahtlustab Venemaad torujuhtme saboteerimises. Sakslaste sõnul olla tegemist „tõsise ja jõhkra rünnakuga energiavarustuse vastu, mis võib mõjutada riigi sise- ja välisjulgeolekut“.

Gaasikeskus Türgis

Venemaa president Vladimir Putin sõnas läinud nädala keskel, et algselt Nord Streami torude kaudu Saksaamale liikuma pidanud gaasi võib nüüd endale saada hoopis Türgi.

Moskvas toimunud tööstusüritusel rääkis Putin, et Nord Streami gaasitorusid on võimalik parandada, kui nendes jätkub ka edaspidi majanduslik tegevus.

Samas võib Venemaa luua ka Euroopale n-ö „gaasikeskuse“ ka Türki, kuhu gaas jõuaks Turkstreami ning Bluestreami veealuste ühenduste kaudu, lisas president.

Saadetavate gaasimahtude kohta aga Putin täpsemat informatsiooni ei jaganud, küll aga teatati, et gaasitoru algsete gaasitarnete sihtriikideks saavad Türgi, Serbia ning Ungari.

Putin kordas ka oma varasemat septembris väljaöeldud ähvardust, et Venemaa ei kavatse saata gaasi riikidesse, mis kehtestavad gaasile hinnalae. „Venemaa on alati olnud ja on ka edaspidi oluline osapool maailma energiaturust,“ rääkis Putin.

Läinud nädalal kohtusid Euroopa Liidu energiaministrid Prahas, et arutada kõigi teemade seas ka hinnalage gaasile. Alates augustist on Venemaa sõnul tehniliste probleemide tõttu gaasitarned Nord Stream 1 kaudu peatatud. Nüüd on gaasi liikumine veelgi edasi lükkunud tänu eelmisel kuul toimunud veealuste plahvatuste tõttu. Paar lõhe leiti ka Nord Stream 2 torus, mille ehitus jõudis lõpuni eelmise aasta lõpus, kuid milles gaasitarned kunagi algust ei saanud.