Coop Panga juhatuse esimehe Margus Rinki sõnul olid kolmanda kvartali märksõnadeks laenuportfelli jätkuv kasv, madal võlgade tase, hoiuste portfelli kasvu pidurdumine, euribori tõus, rekordiline kvartalikasum ning läbi aegade parimad tulemusnäitajad.

„Alates aasta algusest näeme, et hoiuste maht Eesti turul ei kasva ning majandus tarbib eelmistel perioodidel kogutud hoiuseid. Nii on muutunud uute hoiuste kaasamine raskemaks ning kulukamaks. Kui viimastel aastatel oleme kaasanud hoiuseid Euroopa platvormidelt järjest kahanevas mahus, siis viimases kvartalis suurendasime taas selliste hoiuste mahtu,“ ütles Rink. Rahvusvahelise hoiuste kaasamise platvormi Raisin hoiused ja muu finantseering kasvas kvartalis 58 miljoni euro võrra ja suurendas panga finantseerimiskulu.

Panga laenuportfell kasvas eelmise aastaga võrreldes 41%, hoiuseportfell 37% ja puhaskasum 34%, selgub kvartali vahearuandest. Coop Pank teenis 2022. aasta III kvartalis 5,7 miljonit eurot puhaskasumit, mida on 25% rohkem kui eelmises kvartalis ja 34% rohkem kui aasta tagasi.

Ringi sõnul on näha esimesi märke laenunõudluse alanemisest ja seda eelkõige ärikliendi laenudes ning eluasemelaenudes. „Viivises laenude maht on jätkuvalt madal ja vastavalt sellele ka allahindluste tase. Kasvav euribor mõjub positiivselt intressituludele ja negatiivselt intressikuludele. Positiivne mõju oli siiski kaks korda suurem kui negatiivne,“ märkis Rink.

„Soovime olla valmis nendeks võimalusteks, mis avanevad majanduskasvu aeglustumise käigus ja olla tugeva kapitalibaasiga hetkeks, kui majandus pöördub taas kasvule. Sellest lähtuvalt oleme 1. novembriks kutsunud kokku aktsionäride üldkoosoleku, kus on plaanis otsustada täiendav kapitali kaasamine panga kasvustrateegia finantseerimiseks,“ selgitas Rink.

Coop Panga hoiuste maht kasvas 2022. aasta III kvartalis 106 miljoni euro võrra (8%), ulatudes 1,35 miljardi euroni. Kiireimat kasvu näitas äriklientide hoiuste portfell, mille maht kasvas 44 miljoni euro võrra. Eraklientide hoiuste maht kasvas 4 miljoni euro võrra. Võrreldes 2021. aasta III kvartaliga on Coop Panga hoiuste maht kasvanud 368 miljoni euro võrra (+37%).

Coop Panga neto laenuportfell kasvas tänavu III kvartalis kasvas 77 miljoni euro võrra (+7%), ulatudes 1,21 miljardi euroni. Kiireimat kasvu näitas kodulaenude portfell, mille maht kasvas 36 miljoni euro võrra (+8%). Ärilaenude portfell kasvas 29 miljoni euro võrra (+6%), liisinguportfell kasvas 8 miljoni euro võrra (+7%) ja tarbimisfinantseerimise portfell kasvas 4 miljoni euro võrra (+7%). Eelmise aasta III kvartaliga võrreldes on laenuportfell kasvanud 354 miljoni euro võrra (+41%).

Panga kulude ja tulude suhe oli 2022. aasta III kvartalis 50% ja omakapitali tootlus 19,1%.

Coop Panga viivises olev laenuportfell langes kvartaliga 1,7% tasemelt 1,4% tasemele. Aasta tagasi oli vastav näitaja 2,0%. Finantsvarade allahindluse kulu oli 2022. aasta III kvartalis 0,7 miljonit eurot.

Coop Panga netotulud ulatused III kvartalis 13,9 miljoni euroni, tõustes kvartaalses võrdluses 9% ja aastases võrdluses 34%. Tegevuskulud ulatusid III kvartalis 7 miljoni euroni, kvartaalses võrdluses kasvasid tegevuskulud 5% ja aastases võrdluses 20%.

III kvartali lõpu seisuga oli Coop Pangal 139 000 klienti, klientide arv kasvas kvartaliga 8 200 kliendi võrra (+6%). Arveldavaid kliente oli pangal 62 400, kvartaliga kasvas arveldavate klientide arv 3 700 võrra (+6%). Coop Pangal oli septembri lõpu seisuga ligi 30 200 aktsionäri, kvartaliga lisandus 200 uut aktsionäri.

Alates 2022. aasta algusest on Coop Panga aktsia langenud 26% ning maksab 2,208 eurot.