Täna hommikul teatas Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi, et riskid elektrikatkestuste osas on oluliselt suurenenud. Lisaks on varude keskus välja hõisanud, et Eesti kriisivarudest jätkuks gaasi üksnes kaheks kuuks. Seega jääb õhku küsimus, mis meist siis ikkagi talvel saab?

Nii korraldaski Elering veebiseminari, et anda ülevaade Läänemere riikide süsteemihaldurite ühisest varustuskindlustuse analüüsist. Seminaril kõnelesid Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi, energiaturgude analüütik Jarmo Ling ja energiaturu osakonna juhataja Erkki Sapp.

Näiteks tõi analüütik Ling välja Läänemere regiooni riskidest rääkides, et Baltikumile on kõige suuremaks riskiks desünkroniseerimine Venemaa elektrisüsteemist.

Mainimata ei jäänud ka Soome olulise ja uue tuumajaama Olkiluoto 3 riskid. Ling tõdes, et kõige külmema talve stsenaariumi puhul on võimalik tuumajaama kokku kukkumise olukorras siiski vajalik energiatootmine ära katta. Samas tõdes Veskimägi, et kui tekib olukord, kus tootmine ei kata tarbimist, kanduks probleem mõistetavalt üle ka Baltikumi.

NB! Blogi avamine võib veidi aega võtta.