Venemaa LNG import Euroopasse kasvas 2022. aasta esimese üheksa kuuga mullusega võrreldes 21% 15,5 miljardi kuupmeetrini. Montel hindab, et oktoobris suurenevad tarned veelgi. Euroopa Liit ei ole Vene gaasile veel küll sanktsioone kehtestanud, kuid see-eest on Venemaa seda kasutanud poliitilise relvana. Euroopa näeb vaeva, et end Vene gaasist täiesti sõltumatuks muuta.

Imporditud LNG-st läks rohkem kui kolmandik Prantsusmaale, veerand Hispaaniasse ning märkimisväärse hulga said ka Holland ja Belgia. Samal ajal on, nagu kõige muugi puhul, tõusnud ka LNG hind. Ühe põhjusena nähakse Euroopas kasvavat nõudlust, mis lubab gaasimüüjatel selle hinda tõsta nii, nagu nad ise tahavad.

Pikaajalised lepingud

Euroopal pole nii kerge Venemaalt päevapealt gaasi importimist üles öelda. Paljudel ettevõtetel olid juba enne sõda venelastega sõlmitud pikaajalised tarnelepingud. Näiteks on Prantsusmaa Total Energies sõlminud lepingu Venemaa Novatekiga, kellelt imporditakse 5,5 miljardit kuupmeetrit LNG-d aastas. Ka Hispaania Naturgy on kokku leppinud, et ostavad Novatekilt 3,4 miljardit kuupmeetrit LNG-d aastas.

Euroopa ostabki suurema osa Vene LNG-st just Novatekilt, kellele kuulub Loode-Siberis Jamali LNG-terminal, mille maht on 22,5 miljardit kuupmeetrit aastas.

LNG-turgu tundvate analüütikute sõnul jätkab Euroopa veeldatud gaasi importimist Venemaalt ka sel talvel.