S&P Global koostatud ostujuhtide indeks langes taas madalaimale tasemele. Viimati oli indeks niivõrd madal 2013. aastal, kui välja arvata keerulisemad koroonaaegsed kuud. Tegemist on hullema langusega, kui majandusteadlased olid prognoosinud.

Kõige suurem langus toimus töötlevas tööstuses, eriti energiamahukates sektorites nagu kemikaalide- või plastitööstuses. Kahanemise mõju märgati ka teenustes, kuna inimesed võitlevad elukalliduse kriisiga.

Ka uute kaupade ja teenuste tellimused langesid juba neljandat kuud järjest. Sedagi tempos, mida pole alates 2012. aasta detsembrist veel nähtud.

„Arvestades oktoobris nähtut, näib, et euroala majandus neljandas kvartalis ka väheneb. See suurendab spekulatsioone, et majanduslangus on üha vältimatum,“ sõnas S&P Globali ökonomist Chris Williamson.

Nelja kvartali langus

Euroala numbrid näitavad, et majandus kahaneb neljandas kvartalis 0,2%, kuid S&P Global aruande kohaselt võib langus aasta lõpu poole veelgi kiireneda.

Williamsoni sõnul tuleneb see sellest, et hinnasurve püsib kasvavate energia- ja elamiskulude ning nõrgenenud euro pärast kangekaelselt kõrgel.

Lisaks eeldatakse, et Euroopa keskpank tõstab sel nädalal intressimäärasid 75 baasipunkti võrra. Seda olenemata kasvavatest majanduslanguse riskidest.

Peagi on teada ka Ühendkuningriigi ja USA majanduse andmed, kus eeldatavalt peegeldavad mõlemad negatiivsust. Ka Austraalia näitaja oli alla 50 piiri, mis näitab majanduse jahtumist. Samas Jaapanis on majandus siiski kasvanud.

Lugu on refereeritud väljaandest Bloomberg.