Käesoleva aasta kõige aktiivsem periood kodulaenuturul oli teine kvartal, kui kasv võrreldes eelmise aasta teise kvartaliga oli uute laenude segmendis koguni 43%. Kolmandas kvartalis kasvas LHV väljastatud kodulaenude maht võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 22%. Kerget rahunemist kolmandas kvartalis saab selgitada eelkõige suveperioodiga, mil kinnisvaraturg ongi traditsiooniliselt rahulikum, kuid ka üldiselt on märgata turuülest jahenemist.

Laenutaotlusi esitati võrreldes 2021. aasta kolmanda kvartaliga 10% vähem, kuid see-eest sõlmiti laenulepinguid 10% rohkem ja summaarselt 22% enam kui möödunud aastal. LHV eraisikute finantseerimise juhi Catlin Vatseli sõnul saab sellest järeldada, et üha rohkem kliente otsustab LHV kodulaenu kasuks. „Paremad palad lähevad müügiks ilma müügikuulutuseta. Ostuhuvilisi on olnud palju ja oma unistuste kodusid otsitakse tikutulega taga. Kui oma ideaalne kodu leitakse, on enamasti tehinguga väga kiire, sest tahtjaid on palju. Seetõttu peavad kliendid eriti oluliseks LHV kiiret teenindust ja see on olnud ka meie prioriteet. Oleme lubanud, et saadame esimese laenupakkumise juba 24 tunni jooksul ja peame sellest ka kinni,“ lubab Vatsel.

Samuti tõdeb ta, et inimesed valivad aina enam endale kodupanka tervikuna, mitte ei langeta otsuseid tootepõhiselt. „Igapäevapanganduse soodsad teenustasud, klienditeenindus, toodete valik ja panga kaasamõtlev suhtumine annavad kokku tervikliku väärtuse ja kliendid hindavad seda,“ selgitas Vatsel.

Kinnisvarahindade tõus mõjutab laenusummat

Laenuperioodi pikkus ei ole aasta jooksul muutunud, jäädes keskmiselt 25 aasta juurde.

Kinnisvarahindade hüppeline kasv on kodulaenuturul toonud kaasa omafinantseeringu osakaalu vähenemise. Kui eelmise aasta kolmandas kvartalis moodustas omafinantseeringu osakaal laenusummast keskmiselt 30%, siis sellel aastal 19%. Kasvavate kinnisvarahindade kontekstis on loogiline ka keskmise laenusumma kasv, mis on tõusnud 129 000 eurolt eelmise aasta kolmandas kvartalis 142 000 euroni selle aasta samal perioodil.

Keskmine laenuvõtja on 35-aastane

Laenutaotlejate keskmine vanus ei ole võrreldes möödunud aasta kolmanda kvartaliga muutunud: keskmine laenuvõtja on 35-aastane naine või mees. Pea pooled laenuvõtjaid on 30-39aastaste vanuserühmas. Noorte ehk 20-29aastaste osakaal kodulaenuvõtjate seas küündib veerandini ja 40-49aastaste vanuserühma osakaal on 20%.

Ligi 40% juhtudest võetakse laenu koos kaaslasega – nii on suurem tõenäosus saada soovitud kodu, sest kahe laenutaotleja puhul on panga silmis riskid väiksemad ning laenutingimused paremad.