„Vaadates hinna ja palga prognoose järgmisteks aastateks, siis siinkohal rõõmustavaid uudiseid ei ole,“ lausus Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik tänasel majandusprognoosi esitlusel.

Elmiku sõnul ei jõua keskmise palga kasv järgi hinnatõusule, mistõttu väheneb ostujõud sel aastal umbes 9% võrra. Prognoosi kohaselt jõuab palgakasv hinnatõusust ette alles ülejärgmisel aastal, mil keskmine netopalk tõuseb taas kiiremini, kui kallineb keskmine tarbimiskorv.

Ostujõud väheneb oluliselt

„Ostujõu languse tagasi tegemiseks läheb aga vähemalt 4–5 aastat, enne kui Eesti inimesed jõuavad eelmise ehk 2021. aastaga samale elatustasemele,“ tunnistas Elmik.

Hinnatõus võtab hoogu maha

Väga kiire tarbijahindade tõus jätkub ka järgmistel kuudel, kõige rohkem panustavad hinnatõusu kasvu energia ja toidu kallinemine. Siiski hindab Swedbank, et aastases võrdluses on oodata hinnatõusu aeglustumist. Oktoobris peaks kuine inflatsioon olema negatiivne tänu valitsuse energiatoetustele, mis langetavad kodumajapidamiste elektri, gaasi ja kütte hindu.

Hinnatõus pidurdub

Majapidamiste ostujõu langust leevendavad energiatoetused summas 0,5% SKPst. Hinnad peaksid tänavu tõusma 19% võrra ja järgmisel aastal veel 9% võrra. Enim panustavad hinnatõusu 2022. aastal energia ja toit. Hindade aeglustumine tuleneb kõrgemast baasefektist, aga ka nõudluse aeglustumisest nii kohalikul kui globaalsel turul.