Puhkenurga eesmärk ja kasutajad

Esimese asjana tasub läbi mõelda puhkenurga eesmärk. Kas see on peaks olema koht, kuhu kolleegid saavad koguneda, et koos kohvi juua, ajalehti sirvida ja omavahel lobiseda, või peaks olema puhkenurk selline, kus saaks ka tööd teha?

Samuti on oluline teada, kas puhkenurk on mõeldud vaid oma töötajatele või kasutatakse seda näiteks ka külaliste ja klientide ootealana. Igal juhul peab puhkenurk olema sisustatud selliselt, et see arvestaks reaalset vajadust ja et seal tunneksid ennast mugavalt ja mõnusalt kõik puhkenurga kasutajad.

Kiire pausi puhkenurk

Töölaudade vahetusse lähedusse on hea luua väike puhkenurk (või mitu), mis on mõeldud kiireks pausiks, et korraks töölaua juurest eemale minna ja aeg maha võtta, kuid samas mitte väga kaugele minna. Sellist puhkenurka on mõistlik sisustada ühe-kahe tugitooli ja madala lauakesega, kus saab üksi või mitmekesi koos kohvi/teed juua, lobiseda ja ajalehti sirvida.

Puhkenurka eraldavad töökohtadest akustilised ripp-paneelid, mis summutavad mõlemalt poolt tulevat heli. Fotol Grant Thornton Balticu kontor, sisearhitektuur Ace Of Space

Kui enamik tööajast möödub istudes, võib kiire pausi puhkenurka sisustada tugitoolide asemel hoopis kõrgema laua ja baaripukkidega. Selliselt saab valida, kas veeta puhkepaus istudes või seistes.

Kiire pausi puhkenurk võib väga vähe ruumi võtta, mistõttu saab selliseid nurgakesi luua kontoris mitmesse kohta ja vajadusel neid ka ümber tõsta.

Kombineeritud puhke- ja tööala

Kontorisse tasub luua ka päris eraldi puhkenurk, mis ühtaegu võimaldab töötajal ennast töömõtetest täiesti välja lülitada ja pakub samal ajal võimalust teha eraldatult üksi või tiimiga keskendumist vajavaid tööülesandeid.

Sellise kombineeritud puhke- ja tööala sisustamisel võiks eelistada privaatsust võimaldavat mööblit – näiteks kõrge seljatoega tugitoole ja diivaneid, kus saab segamatult ja ka teisi segamata ennast laadida ning mõtteid koondada.

Longo sari sisaldab erinevaid mooduleid, mida kombineerides saab luua just enda ruumi ja ettevõtte vajadustele sobiva puhkenurga. Tootja: Actiu

Baili moodulitega loodud puhkenurgas saab vajadusel ka eraldatult üksi või mitmekesi tööd teha. Tootja: Johanson Design

Puhkenurk kui kokkusaamiskoht

Heaks lahenduseks on kasutada nutikalt kontorite käiguteid ja luua sellistesse punktidesse transiitpuhkenurki. See on kokkusaamiskoht, kust kõik nagunii läbi käivad ja kuhu on kõigile mugav tulla. Sellised puhkenurgad sobivad ideaalselt näiteks kiireks kõneks ja spontaanseteks aruteludeks.

Õdus ja hubane puhkenurk Tele2 kontoris

Nutikalt ja ruumisäästlikult saab ka koridori mõnusa puhkenurga luua. Fotol Ramirent Shared Services ASi kontor, kus on kasutatud Johanson Designi B-Bitzi mooduleid

Mida veel silmas pidada?

  • Kui eraldi nurka puhkeala loomiseks on keeruline tekitada, tasub kontor värske pilguga üle vaadata ja mõelda, kas ehk saaks puhkeala luua hoopis koridori või fuajeesse. Paljude mööblitootjate valikust leiab sobivaid lahendusi ka ebastandardsetesse ruumidesse.

  • Fuajees või koridoris olevas puhkenurgas võib mõnikord probleemiks osutuda kaja või eemalt kostuv müra. Selle summutamiseks tasub puhkenurka lisada helisummutavaid lahendusi – näiteks seinale kinnitatavaid või siinidel rippuvaid akustilisi paneele, mis mõjuvad ka dekoratiivselt.

  • Multifunktsionaalne mööbel on puhkenurgas omal kohal. Selliselt saab ala planeeringut vajadusel kiirelt ümber mängida ja tekitada rohkem istumiskohti või vastupidi – tekitada rohkem liikumisruumi. Heaks lahenduseks on ratastel lahendused, mida saab vajadusel kokku-lahku liigutada.

  • Puhkenurka pehmet mööblit valides peab kindlasti vaatama mööbli kanga näitajaid, et need vastaks ühiskondliku ruumi nõuetele. Kuna kontoris on istujaid koduga võrreldes palju rohkem, peab ka kangas olema vastupidavam. Kodus kasutamiseks mõeldud kangas võib kontoris kiirelt kuluda või topiliseks minna. Vastupidava, samas istumiseks meeldiva kanga valimisel tasub nõu küsida mööblimüüjalt.

  • Ära unusta puhkenurk hubaseks muuta! Hubasust ja mõnusat atmosfääri saab tekitada laua- ja põrandalampidega, mis lisavad kontori tehniliste valgustite kõrval puhkenurgale kodusust.

  • Kodust hubasust lisab puhkenurka rohelus. Huvi korral saab seal ka ühiselt kontorilõunale lisamiseks mõeldud maitserohelist kasvatada.

Jaga
Kommentaarid