Kavandatava kokkuleppe kohaselt peab CVS maksma 5 miljardit dollarit 10 aasta jooksul, Walgreens 5,7 miljardit dollarit 15 aasta jooksul ja Walmart 3,1 miljardit dollarit, teatasid asjaga kursis olevad inimesed. Allikad keeldusid oma nime avaldamast, öeldes, et neil ei ole õigust asjast avalikult rääkida.

CVS avalikustas täna hommikul oma osa tehingust, mille suurus on 4,9 miljardit dollarit, ja see makstakse välja osariikidele, maakondadele ja linnavalitsustele ning 130 miljonit dollarit Ameerika indiaanlaste hõimudele. „Meil on hea meel, et need pikaajalised nõuded lahenevad ja me saame edasi liikuda. See on parim kõigi osapoolte, samuti meie klientide, kolleegide ja aktsionäride huvides,“ ütles CVSi üldnõunik Thomas Moriarty oma avalduses. Ettevõte Reutersi andmetel rikkumisi ei tunnistanud.

Ammune probleem

Rohkem kui 3300 kohtuasjas, mis algasid 2017. aastal, süüdistasid osariigid ja kohalikud omavalitsused ravimitootjaid oma ravimite riskide alahindamises ning turustajaid ja apteeke selles, et nad ignoreerisid tõsiasja, et retsepte kasutati ebaseaduslikuks kaubanduseks.

Hageja on saavutanud apteegikettide vastu mõned olulised kohtuvõidud, sealhulgas 650,6 miljoni dollari suuruse kohtuotsuse kahe Ohio maakonna kasuks CVSi, Walgreens Boots Alliance'i ja Walmarti vastu ning süüdimõistva otsuse, et Walgreens aitas kaasa opioidide epideemia tekkimisele San Franciscos.

Varasemad kokkulepped on toonud riigikassasse 21 miljardit dollarit. Johnson & Johnson pidi tasuma 5 miljardit dollarit, Teva Pharmaceutical Industries Ltd 4,35 miljardit dollarit, AbbVie Inc 2,37 miljardit dollarit ja Endo International Plc 450 miljonit dollarit. Purdue Pharma LP, mille retseptiravimit OxyContin süüdistatakse sõltuvus- ja üledoosikriisi tekitamises, seisab silmitsi kuue miljardi dollari suuruse sunnirahanõudega.

Osariigid ja kohalikud ametiasutused on öelnud, et nad kasutavad kokkuleppest saadavat raha opioidikriisi vastu võitlemiseks, mis ametlikel andmetel on alates 1999. aastast põhjustanud peaaegu 650 000 üledoosi.

COVID-19 pandeemia ajal kasvasid opioidide, sealhulgas retseptiravimite ja heroiini üledoosid veelgi. 2020. aastal kerkis see 38% võrreldes eelmise aastaga ja veel 15% 2021. aastal, selgub USA haiguste kontrolli ja ennetamise keskuste andmetel.

Eelmisel kuul avaldatud kongressi aruandes hinnati opioidikriisi majanduslikuks maksumuseks ainuüksi 2020. aastal 1,5 triljonit dollarit.