Tallinna börsiindeks kerkis täna +1,22%, Riia +0,74 ning Vilniuse börsiindeks lõpetas samal tasemel kus eile.

Päevaseks kauplemiskäibeks kujunes 1,31 miljonit eurot, millest suurema tüki andsid Enefit Green (436 000 eurot), LHV Group (401 000) ning Coop Pank ligi 139 000 euroga.

Eriline hoog oli täna sees pankadel ja Hagen Bikesil. Viimase aktsia kerkis 19%, mille põhjuseid võib otsida värskest teatest, et riik hakkab lisaks elektriautode ostmisele toetama ka elektriliste kastirataste soetamist. „Kastirattad on mujal Euroopa linnades kasutusel olnud pikalt, asendades linnaliikluses nii pereautosid kui ka posti- ja kullerteenuseid teenindavaid sõidukeid,“ kinnitas Maris Arro Delfi Fortele.

Coop Panga aktsia kerkis täna 4,92% ning LHV Groupi aktsia 3,93%. Pea 8% kerkis ka Baltika aktsia, seda küll 793 eurose kauplemiskäibe juures.

Hepsor langetas ootusi

Täna teatas enda tulemustest kinnisvaraarendaja Hepsor, kes koos langenud käibe ja aktsiakasumiga alandas ka tulevikuprognoose. Käive langes mulluse 3,07 miljoni euro pealt 1,67 miljoni euroni ning kasum aktsia kohta langes aastataguse -0,02 euro pealt -0,04 euroni.

Kui varem prognoositi 2023. aastal müügitulu 63,5 miljonit eurot, siis nüüd langetati see 41,1 miljoni euroni, puhaskasumi prognoos langes pea 5 miljoni euro võrra 3,3 miljoni euroni.

Hepsori korrigeeritud prognoosi aluseeldus on, et elukondliku kinnisvaraturu tehinguaktiivsus jõuab nii Eestis kui ka Lätis 2021. aasta lõpuga sarnasele tasemele 2024. aasta teises pooles, kirjutas ettevõte. Prognoosimine ettevõtte sõnul aga kerge ei ole.

„Tänaseks on selge, et sõda Euroopas, hoogustunud energiakriis, tugev inflatsioon ja intressimäärade tõus ei võimalda objektiivselt hinnata, kui pikalt eelnevad tegurid kokku mõjutavad Hepsori koduturge ja tarbijate kindlustunnet ning millal võiks kinnisvaraturu aktiivsus taastuda.“

Sellest ajendatult tuleb ka tänane päeva küsimus:

Euroopa ja USA punases

Tallinna börsile sarnast optimismi Euroopas näha pole ning suuremad börsid kauplevad valdavalt miinuspoolel. Üleeuroopaline Stoxx 600 aktsiaindeks on langenud -0,2% ning Inglise FTSE 100 ja Saksamaa DAX ligi 0,45%.

Föderaalreservi intressiotsuse ootuses alustasid USA peamised börsiindeksid kauplemist langusega. Dow Jones on langenud -0,14%, S&P 500 -0,5% ning Nasdaqi koondindeks -0,93%.

Jätkuvalt langevad madalamale ka tehnoloogiahiiud. Amazoni aktsiate kukkumine on ettevõtte turuväärtuse langetanud nüüd alla ühe triljoni dollari. Eile tulemused teatanud Airbnb aktsiad on täna pea 10% madalamal, seda vaatamata seni kasumlikuimale kvartalile ning rekordilisele käibele. Selle taga nähakse suuresti ettevõtte hoiatust, et kasv võib neljandas kvartalis väheneda.

Föderaalreservilt oodatakse täna järjekordset 0,75 protsendipunktist intressitõstet ning ka märke sellest, kas intressitõstete tempot võidakse alandada.