Väiksuse eelis

Eesti väiksusest on saanud meie suurim tugevus. Siinsed ettevõtted mõistavad suurepäraselt, et mõjukaks tegijaks saamiseks tuleb globaalsele haardele mõelda esimesest päevast peale. Iseseisvuse taastamise järel 31 aastat tagasi oli peagi selge, et kohalik turg on edu saavutamiseks liiga väike ja sihtima peab pigem rahvusvahelist turgu.

Eesti neljanda ükssarviku Bolti kaasasutaja Martin Villigu sõnul keskenduvad Eesti tehnoloogiafirmad pigem globaalsel turul konkureerimisele kui kodumaal üksteisele vastandumisele. „See ongi ilmselt Eesti suurim erinevus võrreldes Saksamaa, Prantsusmaa või USAga, kus riigisisese suurettevõtte ehitamisest piisab ning pole vaja välisturgudele minna,“ märkis Villig intervjuus TechRadar Prole.

Martin Villig

Kõige rohkem idufirmasid elaniku kohta

Globaalseid probleeme lahendavate idufirmade asutamisel ja neist miljoni dollari ettevõtete kasvatamisel on Eesti üks edukaimaid maailmas ja vaieldamatu liider Euroopas.

Eesti idufirmade andmebaasi järgi on Eestis asutatud juba enam kui 1400 idufirmat, mis on üle seitsme korra rohkem kui Euroopas keskmiselt. „Arvestuses elaniku kohta on Eesti ilmselgelt Euroopa idufirmade keskus,“ tõdeb Euroopa riskikapitaliettevõtte Atomico, tuues Eesti ühtlasi esile ka kui Euroopa kõige ettevõtlikuma riigi.

Kõige rohkem ükssarvikuid elaniku kohta

„Selleks, et ükssarvikut ehitada, pead sa kolima Eestisse, ükssarvikute maale,“ on öelnud Eesti üheksanda ükssarviku, Glia, asutaja Carlos Paniagua, viidates, et Eestis on kordades suurem võimalus miljardi dollari väärtusega ettevõtte loomiseks kui kusagil mujal maailmas.

Eestis või eestlaste poolt on asutatud kümme ükssarvikut: Skype 2005., Playtech 2007., Wise 2015., Bolt 2018., Pipedrive 2020., Zego, ID.me ja Gelato 2021., Veriff ja Glia 2022. aastal. 7,7 ükssarvikuga miljoni elaniku kohta on Eesti Euroopa absoluutne liider.

Edu, väle mõtteviis ja tugev kogukond on need kolm märksõna, mis Eesti ükssarviku fenomeni seletavad.

Ükssarvikute loomise lumepalliefekt, mis algas Skype’iga, innustab ühe enam eestlasi edulugusid kordama ja idufirmasid rajama. Ükssarvikute loojaid suunavad oma kogemusi järgmisele iduettevõtte asutajate ringile, pakkudes neile ka rahastust. Taaskord on Eesti väiksusel oma eelised – ägedad ideed jõuavad kiirelt rahastuseni ja mujal maailmas esialgu lootusetunagi näivad algatused muutuvad siin teostatavaks.

Eestlastele omane kitsaskohtade lahendamisele suunatud mõttelaad ja uuendusmeelsus on Eesti teine edutegur. Koos julge pealehakkamisega, muidugi! „Selle asemel, et oodata lahenduste meie juurde saabumist, peaksime neid ise pakkuma,“ ütles peaminister Kaja Kallas Tallinn Digital Summit 2022 konverentsil. „Nii me Eestis tegutseme,“ lisas ta. Kõik siinsed 1400 (ja rohkemgi) idufirmat kõnelevad lahenduste leidmisest ja tegutsemisjulgusest. Igaühel neist on oma lugu ning mõned eriti säravad ja kõigutamatud ettevõtted jõuavad lõpuks ka haruldase rohkem kui miljardi dollari väärtuseni.

Kolmandaks. Eesti idufirmade kogukonda ja ökosüsteemi peetakse maailmas unikaalseks ja tugevaks. Tunnistust sellest annavad idufirmade kõnepruuki jõudnud väljendid ’Skype’i maffia’ ja ’Wise’i maffia’, mis näitavad ühtekuuluvustunnet. Selle tunde tuules on võimalik tekkida juba järgmistel edulugudel.

Kõige rohkem investeeringuid elaniku kohta

Eesti ükssarvikute ja uute äriideede rohkus meelitavad riskikapitali investoreid kogu maailmast siia investeerima.

Dealroomi värske Euroopa riskikapitali investeeringute aruande kohaselt on Eesti 2022. aasta esimesel poolel Euroopa liider enam kui 750 kaasatud riskikapitali dollariga (pea 770 euroga) ühe elaniku kohta.

Estonia leads Europe in VC investments per capita - 3

Dealroomi aruanne toob välja, et Euroopa väiksemad riskikapitali ökosüsteemid, sealhulgas Eesti, on 2022. aastal kõige kiiremini kasvanud. Eesti riskikapitaliinvesteeringud on aastaga kahekordistunud, mis tähendab, et selles arvestuses on Eesti Euroopas Austria järel teisel kohal.

Eesti edulugu on märgatud ka varem. Juba eelmisel aastal kirjutas innovatsiooni ja ettevõtlusväljaanne Sifted, et Eesti lausa tõmbab raha ligi.

Eesti rokib, ja meil on põhjust selle ja endi üle uhked olla!

Originaalartiklit inglise keeles saad lugeda Invest Estonia blogis.