Sajad Extinction Rebellioni ja Greenpeace'i aktivistid sisenesid laupäeval Schipholi lennujaama, sõitsid jalgrattaga ümber eralennukite parkimisala ja blokeerisid lennukeid. Riikliku sõjaväe pressiesindaja märkis, et meeleavaldajate tegevus läheb kirja kriminaalkuriteona.

„Rikaste eliit kasutab eralennukeid rohkem kui kunagi varem. Tegu on kõige saastavama lennuviisiga,“ ütles Greenpeace'i Hollandi kampaania juht Dewi Zloch avalduses. „Me tahame vähem lende, rohkem ronge ja tarbetute lühimaalendude ja eralennukite keeldu,“ ütles ta.

Eralennukite kasutamine on muutunud üha vastuolulisemaks, kuna need eraldavad reisija kohta palju rohkem süsinikdioksiidi heiteid kui kommertslennukid. Kampaaniagrupi Transport & Environment andmetel võib üks eralennuk tunnis õhku paisata sama palju CO2 kui keskmine EL-i inimene ligi kolme kuu jooksul.

Meeleavaldus Schipholi lennujaamas toimus vahetult enne COP27 rahvusvahelist kliimatippkohtumist, mis leidis aset pühapäeval Egiptuses Sharm-el-Sheikhis. Tippkohtumisel keskenduti kliimamuutustega kohanevate vaesemate riikide vajadustele.