Lähima kuue kuu jooksul kavatseb 70% tööandjatest värvata uusi töötajaid kas uutele töökohtadele, olemasolevate töötajate asendamiseks ja/või ajutistele töödele. See näitaja oli sarnane ka 2019. aasta sügisel, mil plaanis lähema kuue kuu jooksul uusi töötajaid värvata 69% tööandjatest.

„Võrreldes kevadega ootavad tööandjad küll tööotsijate arvu suurenemist tööturul ja töötajate kasvavat valmisolekut töökohta vahetada, kuid ei näe, et sellest piisaks tööjõupuuduse leevendamiseks,“ tõi uuringust esile CVKeskus.ee värbamisosakonna juht Grete Adler ja lisas, et rohkem kui pooled tööandjad (54%) prognoosivad hoopiski värbamise keerukamaks muutumist. „Seda on märgatavalt enam kui kevadel, mil töötajate leidmise keerulisemaks muutumist prognoosis 38% tööandjatest.“

„Viimastel kuudel on töövõtjate kandideerimisaktiivsus hüppeliselt kasvanud ja keskmine kandideerijate arv vaba ametikoha kohta CVKeskus.ee tööportaalis on taastunud 2019. aasta tasemele, kuid töövõtjate soovid uuele töökohale ei ole ootuspäraselt enam need mis kolm aastat tagasi,“ lisas Grete Adler.

Palgaootused on kasvanud

Palgainfo Agentuuri juht Kadri Seeder toob uuringust esile, et iga kolmas tööandja neljast põhjendas värbamise keerulisemaks muutumist töötajate kasvanud palgaootustega.

„Töötajate põhipalkasid on tänavu tõstnud 76% tööandjatest ning kui eelmistel aastatel oli palgatõus enamasti 5–6% ringis, siis tänavu on palku korrigeeritud 9–10% võrra,“ selgitas Kadri Seeder ja lisas, et tööandjate sõnul saab palgasurve olema ka 2023. aastal peamine tööjõuturgu mõjutav tegur.

Lisaks prognoosivad rohkem kui pooled tööandjad vaatamata keerulisele majandusolukorrale ka kasvavat konkurentsi tööjõuturul ja noorte langevat huvi nende tegevusalal töötamise vastu, mis samuti muudab töötajate leidmise 2023. aastal keerulisemaks.

Kui veel kevadel prognoosis tervelt 63% tööandjatest, et Ukrainast saabuvad inimesed muudavad tööjõu leidmise lihtsamaks, siis tänaseks on see optimism kadunud – kõigest 22% tööandjatest näeb, et see muudab töötajate leidmist lihtsamaks.

Palgainfo Agentuur ja Eesti suurim tööportaal CVKeskus.ee korraldavad kaks korda aastas tööandjate ja töötajate küsitlusi, millega kogutakse hinnanguid palkade, lisatasude, soodustuste ja värbamistrendide muutumisele. Tööandjate küsitluse tulemused põhinevad 441 tööandja tagasisidel, kes kokku annavad tööd rohkem kui 50 000 töötajale.