USA võimud teatasid mullu läbi viidud ning 3,36 miljardi dollari eest bitcoin’e toonud läbiotsimisest esmaspäeval. Otsimine viidi läbi James Zhongi elukohas, kes tunnistas end süüdi maksepettuses. Teda ootab nüüd kuni 20 aastat vanglat, vahendab CNBC.

Georgia osariigis asuvast majast saadi mullu novembris toimunud läbiotsimise käigus kätte 50 676 bitcoin’i, mille väärtus oli tol hetkel 3,36 miljardit dollarit. USA justiitsministeeriumi sõnul on tegu suuruselt teise rahalise konfiskeerimisega. Seoses Bitfinexi häkkimisega konfiskeeriti 2016. aastal 3,6 miljardi dollari väärtuses varastatud krüptoraha.

Võimude sõnul varastas Zhong bitcoin’id tuntud tumeveebi turuplatsilt Silk Road, kus krüptoraha eest sai osta muu hulgas narkootikume ja muid ebaseaduslikke tooteid. Silk Road käivitati 2011. aastal, kuid suleti Föderaalse Juurdlusbüroo poolt 2013. aastal. Selle asutaja Ross William Ulbricht kannab eluaegset vanglakaristust.

Uurimise eest vastutava eriagendi sõnul kasutas Zhong bitcoin’ide varastamiseks keerukat skeemi. 2012. aastal lõi ta üheksa libakontot, millest igaühele kandis peale 200–2000 bitcoin’i. Seejärel käivitas ta kiirelt üksteise järel üle 140 tehingu, mis ajas segaduse Silk Roadi maksete töötlemise süsteemi ning kandis ta kontodele ligi 50 000 bitcoin’i. Seejärel kandis ta bitcoin’id edasi teistele enda kontrolli all olevatele kontodele.

2012. aasta lõpetas bitcoin 13,50 dollari peal ehk 50 676 bitcoin’i olid toona väärt ligi 684 000 dollarit.

Avalike andmete kohaselt oli Zhong iseenda loodud ettevõtte JZ Capital LLC president ja tegevjuht, mille ta registreeris 2014. aastal Gruusias. Tema LinkedIni profiili järgi keskendus tema töö seal investeeringutele ja riskikapitalile.

Tema profiili kohaselt oli ta ka suur varajane bitcoin’i investor, kellel on laialdased teadmised selle sisemusest ning ka kogemus tarkvaraarenduses.