Kui eile päeva esimeses pooles oli veel õhus FTXi ülevõtmine maailma suurima krüptokauplemisplatvormi Binance’i poolt, siis on viimane ütles tehingust siiski ära. Enne seda ütles Bankman-Fried, et ettevõttel on kuni 8 miljardi dollariline puudujääk ja maksejõuliseks jäämiseks on tarvis 4 miljardit dollarid, märkis Bloombergile anonüümsust palunud allikas. FTX üritab rahastust hankida nii võla, omakapitali või nende kahe kombinatsioonis.

Bitcoin jõudis viimase 24 tunni põhja kesköösel, mil hind jõudis 15 663 dollarini ehk ligi viimase kahe aasta põhja. Sealt on hind taastunud üle 16 800 dollari. Koos bitcoiniga oli languses ka laiem krüptoturg.

„Me lootsime toetada FTXi kliente ja pakkuda likviidsust, kuid probleemid on väljaspool meie kontrolli või võimet aidata,“ ütles Changpeng Zhao poolt asutatud krüptovahetus Binance oma avalduses. Bloombergi sõnul õõnestas Zhao aktiivselt usaldust FTXi finantside osas, mis tõi kaasa klientide ulatusliku lahkumise.

„FTX.com’i finantsolukorra analüüsi tulemusena ning raportite, mille kohaselt FTX on oma klientide rahalisi vahendeid väärkohelnud, ja väidetavate USA agentuuride uurimiste tulemusena sündis otsus, et Binance ei jätka FTX.com-i võimalikku omandamist,“ kommenteeris Delfi Ärilehele Binance’i esindaja Eestis Polina Brottier

„Alguses oli lootus, et on võimalus FTX-i kliente likviidsuse tagamisega toetada, kuid probleemid on väljaspool Binance’i kontrolli ja võimet aidata. Iga kord, kui mõni antud tööstusharu suur tegija ebaõnnestub, kannatavad jaetarbijad. Binance on viimaste aastate jooksul näinud, et krüptoraha süsteem on muutumas vastupidavamaks ja usume, et aja jooksul rohib vaba turg välja kõrvalised tegijad, kes kasutajate vahendeid kuritarvitavad. Tänu regulatiivsete raamistike ja sektori jätkuvale arenemisele detsentraliseerituse suunas muutub tugevamaks kogu ökosüsteem,“ lisas Brottier.

„I f***ed up,“ ütles Bankman-Fried väidetavalt kõnes investoritele. Ta ütles, et oleks „uskumatult, uskumatult tänulik,“ kui investorid saaksid aidata.

FTXil on silmapaistev nimekiri investoritest, kelle hulgas on Sequoia Capital, BlackRock, Tiger Global Management ja SoftBank Group. Sequoia kirjutas oma investeeringu FTX.com ja FTX.us kogu mahus korstnasse, mis näitab, et ettevõte ei näe selget võimalust oma investeeringu tagasisaamiseks.

Mõned riskid üllatavad üles-, mõned allapoole, märkis Sequoia.

Lisaks rahalistele probleemidele on FTX sattunud ka USA ametiasutuste tähelepanu alla. USA väärtpaberite ja börsikomisjon ning CFTC uurivad, kas firma käitus klientide vahenditega nõuetekohaselt ning samuti ettevõtte suhteid Bankman-Friedi krüptoimpeeriumi teiste osadega, sealhulgas tema kauplemisettevõte Alameda Researchiga.