„Uue tootmisüksuse rajamine võimaldab Scandinoril suurendada puittoodete tootmismahtu ja siseneda jõuliselt ettevõtte jaoks täiesti uude ärivaldkonda. Uus tootmishoone tähendab Scandinori jaoks uue ajastu algust. Oleme end restaureerimisturul juba tõestanud ning näeme turul piisavalt nõudlust, et asuda laialdasemalt tootma,“ sõnas ettevõtte Scandinor tegevjuht Madis Tarum.

Uue hoone ning seadmetepargiga planeeritakse peamiselt suurendada uute puitakende ja -uste tootmismahtu, mis tähendab lisaks suurt investeeringut puidutöötlus- ja viimistlusseadmetesse. Tootmisega plaanitakse alustada 2026. aastal.

Scandinor teenis 2021. aastal rekordilised 3,3 miljonit eurot müügitulu, mis on 23% rohkem kui aasta varem. Ligi 80% müügitulust teeniti Soome restaureerimisturult. Ekspordi kasvu prognoositakse ka edaspidiseks, sest nõudlus restaureerimisteenuse järgi on hoolimata inflatsioonist ja oodatavast majanduslangusest püsiv.

Uue tootmise rajamisega plaanitakse võita turuosa eelkõige välisturgudel. „Lisaks Soome turul käibe kasvatamisele plaanime laieneda ka teistesse Skandinaaviamaadesse nagu Rootsi, Norra ja Taani,“ kirjeldas Scandinori juht Madis Tarum laienemisplaane.

Tootmisüksus rajatakse enam kui neljahektarilisele alale

Puidutööstuslinnak luuakse 4,5 hektarilisele alale. Akende ja uste tootmise efektiivsuse tagamiseks koondatakse samasse linnakusse ka teised tarneahela osalised. „Näiteks plaanime luua metalli- ja sepitöökoja ning pakkuda ise pulbervärvimise teenust. See tähendab et paljud teenused, mida hetkel sisse ostame, saaksid tegutseda samal pinnal. Nii hoiame oluliselt kokku nii tootmise ajas, kvaliteedis, efektiivsuses kui ka hinnas,“ kirjeldas Tarum.

Linnaku projekteerimisega alustatakse 2023. aasta alguses, ehituseni jõutakse tuleva aasta sügisel. „Meie eesmärk uue tootmishoonega on muuta aeganõudev eritellimusaken või -uks kliendile lihtsamini kättesaadavaks. 2030. aastaks on eesmärk toota igakuiselt 1000 akent ja 500 tahvelust, kasvatades käivet kuni 30 miljoni euroni,“ sõnas Madis Tarum.

Uue tootmisüksuse rajamine Kuusallu elavdab nii kohalikku tööjõuturgu kui ka kogukonda. „Lisaks oleme võtnud eesmärgiks luua valla esimene a la carte restoran/bistroo ning tuua Kuusalu ettevõtjatele palju uusi teenindus- ja büroopindasid,“ lausus Tarum.