YIT Eesti turunduse spetsialisti Kadi Aljase sõnul on renoveerimist vajavad korterid ostuhuviliste eelistuste pingereas viimasel kohal sõltumata sellest, kui vana on hoone. Tema hinnangul peljatakse renoveerimist erinevatel põhjustel.

„Koduostjad on muutunud remonti vajavate kinnisvaraobjektide osas ettevaatlikuks, sest viimastel aastatel kiirelt tõusnud ehitusmaterjalide hinnad teevad remondi eelarve prognoosimatuks. Korteri ja remondi hinna liitmisel tekib paratamatult küsimus, kas poleks lihtsam ja odavam osta hoopis uus korter, millele arendaja annab ka vähemalt kaheaastase garantii,“ rääkis Aljas.

Tema sõnul ei pruugi vanas majas korterit ostes kõik parandamist vajavad vead kohe märgata olla. „Probleemid nagu kehv soojapidavus, seinte vilets heliisolatsioon ja aegunud kütte- või ventilatsioonisüsteem ei ole korterit külastades nähtavad. Need ilmnevad alles sisse kolides või pikemalt sees elades,“ rääkis ta ning lisas, et vanade korterite kaasajastamisel võib osutuda parajaks pähkliks ka tehnosüsteemide uuendamine.

„Näiteks uue gaasikatla või muu moodsa seadme kasutuselevõtmine võib nõuda vanas korteris väga kalleid ümberehitusi. Kui rahakott sellist väljaminekut ei luba, ehivad edaspidi korteri seinu inetud torud ja kaablid. Ka kubu paigaldamine valmistab tihti vanade korterite omanikele peavalu – kubu toru korstnalõõri juhtides ei saa olla kindel, kas suits ja toidulõhnad juhitakse tegelikult ka majast välja või hoopis naabri kööki,“ tõi ta näiteid levinud probleemidest.

Tema sõnul pole amortiseerunud kortermajades uute mugavuste loomine küll võimatu, kuid see nõuab kokkulepet naabritega ning igakuised maksed remondifondi võivad teha kosmilise hüppe. „Tänapäeval on võimalik paigaldada vanadele paneelmajadele isegi lifte, aga nii kallist ja tehniliselt keerukat projekti julgevad käsile võtta väga vähesed ühistud,“ selgitab YIT esindaja.

Tema sõnul tunnevadki seetõttu koduostjad järjest enam huvi uusarendustes loodavate korterite vastu. Lisaks näitas uuring, et koduostuhuvilised kaaluvad meelsasti vana, kuid renoveeritud korteri soetamist.