„2022. aasta kolmas kvartal jätkus samal Balti riikide kinnisvara kõrge nõudluse trendil, mida nägime ka teises kvartalis, seda eriti Eestis ja Leedus,“ märkis ettevõtte juht Edoardo Preatoni. „Olenemata intressimäärade tõusmise negatiivsetest meeleoludest ning globaalse majanduse üldisest langusest tundub turg endiselt tugev,“ lisas Preatoni.

Kohalikel ning ka rahvusvahelistel investoritel on juhi sõnul endiselt suur huvi Balti regiooni vastu ning seda eriti luksuskinnisvara segmendis. Olukord on rahulikumaks muutunud ka ehitussektoris.

„Peale mõnda kuud kestnud väljakutseid sõlmida ehitusettevõtetega fikseeritud hinnaga kokkuleppeid materjalide ning varustuse turu volatiilsuse tõttu, näeme kohalike töövõtjate poolt suurenevat huvi tööle naasmise vastu ning valmidust materjalide hinnakõikumistest tingitud riske osaliselt absorbeerida,“ märkis Preatoni.

Pro Kapitali 2022. aasta kolmanda kvartali kogukäive oli 30,4 miljonit eurot (2021 kolmandas kvartalis 12,1 miljonit eurot). Kasum kerkis kvartalis mulluse 1,1 miljoni pealt enam kui neljakordseks ehk 4,5 miljoni euroni.

Üheksa kuu kogukäive suurenes üle kolme korra 61,6 miljoni euroni. Puhaskasumiks kujunes 8,7 miljonit eurot (üheksa kuud 2021: 22,5 miljonit).

Kinnisvaraarendus

Tallinnas jätkab Pro Kapital Kindrali Majade ja Kalaranna Kvartali ehitusega.

2022. aasta kolmandas kvartalis viidi lõpuni korterite üleandmine Kalaranna Kvartali arenduses, kus on valminud kaheksa maja kokku 240 korteriga.

Kalaranna Kvartali arenduse esimene etapp on ettevõtte sõnul olnud väga edukas ning praegu tegutsetakse koos kohalike ehitusettevõtjatega, kes tutvuvad ehitushanke paketiga. Kvartali arenduse järgmise etapi ehituse ettevalmistamisega kavatseb ettevõte alustada 2023. aasta esimeses või teises kvartalis. Kavandatud on neli hoonet kokku 146 korteriga.

Kindrali Majade arenduses on ettevõte alustanud korterite üleandmist esimeses kahes majas (must ja valge maja). Kolmas maja (punane maja) peaks valmima 2022. aasta lõpuks. Kolmes majas on kokku 195 korterit ning 1 äripind, mis on kõik müüdud.

Riias müüb Pro Kapital jätkuvalt luksuskortereid River Breeze residentsis ning on algatanud ehitushanke Kliversala kvartali järgmise etapi – Blue Marine ehitamiseks. „Oleme saanud ehitusettevõtetelt mitmeid pakkumisi ning oleme parima pakkumise välja selgitamise protsessis. Ehitushanke protsess on kujunenud oodatust pikemaks, kuna oleme otsustanud uurida erinevaid väärtust kasvatavaid võimalusi projektis, et maandada suurenevate ehituskulude riske,“ märgitakse börsiteates.

Vilniuses on müümata ainult neli korterit Šaltiniu Namai Attico arenduses (nende hulgas üks näidiskorter). Kinnisvaraturg oli ettevõtte sõnul 2021. aastal väga aktiivne ning oli näha suurt huvi luksuslike korterite vastu ning ettevõtte korterite ruutmeetri hind oli sealsel turul üks kõrgemaid. Ehitushanke protsess järgmise etapi linnavillade ning äripindade ehitamiseks on jõudnud lõppfaasi ning loodame sõlmida lepingu parima pakkujaga selle aasta novembris - detsembris ja alustada ehitustöödega 2023. aasta esimeses kvartalis.

Saksamaal tegeleb Ettevõte hotelli PK Parkhotel Kurhaus arendamise ja juhtimisega Bad Kreuznachis. Saksamaa segmendiosa ettevõtte käibest oli üheksa kuu jooksul 3,7% võrreldes 5,7%-ga eelneval aastal. PK Parkhotel Kurhausi täituvus oli 47,7%, mis on 10,3% võrra väiksem võrreldes 58%-lise täituvusega samal perioodil 2021. aastal. Hotelli üheksa kuu müügitulu oli 2,3 miljonit eurot võrrelduna 1,1 miljoni euroga võrdlusperioodil.

Pro Kapitali aktsia on aasta algusest langenud ligi 57% ning maksab 0,626 eurot.