Seni teostas järelevalvet LHV üle Eesti finantsinspektsioon ning 2023. aasta algusest võtab ohjad üle Euroopa keskpank.

Euroopa keskpank teostab pädeva asutusena otsest järelevalvet krediidiasutuste üle, mis on ühtse pangandusjärelevalve määruse kriteeriumite kohaselt olulised. Krediidiasutuste olulisus määratakse kindlaks, võttes arvesse krediidiasutuse varade koguväärtust, tähtsust asukohariigi või kogu Euroopa Liidu majanduse seisukohalt, krediidiasutuse piiriülese tegevuse olulisust ning ka seda, kas krediidiasutus on taotlenud või saanud Euroopa abimehhanismidest finantsabi.

LHV Group on suurim kodumaine finantskontsern ja kapitali pakkuja Eestis. LHV Groupi peamised tütarettevõtted on LHV Pank, LHV Varahaldus ja LHV Kindlustus.

TOP101 Eesti väärtuslikumate ettevõtete edetabelis tõusis LHV neljandale kohale ning ettevõtte väärtus kasvas aastaga 44%. Loe pikemalt siit ja edetabelit näeb siit.

Hoiuste turul on LHV tõusnud 19% turuosaga kolmandaks, jäädes maha SEB-st (22%) ja Swedbankist (42%) ning sama kohta hoitakse laenuportfelli edetabelis, omades 12% turust. Olulist abi pakkus turuosa haaramisel Danske lahkumisel nende laenuportfelli ost, samas teised on pikalt ees: Swedbank on taas esimene (39%) ja SEB teine (26%). Varade mahu poolest edestab LHV-d kindlalt ka Luminor.

Ühtne pangandusjärelevalve mehhanism alustas Euroopas tööd 2014. aasta lõpus. Eestis tegutsevatest pankadest on Euroopa keskpanga otsese järelevalve all veel Swedbank, SEB ja Luminor.

Kokkuvõtlikult on ühtsel järelevalvemehhanismil kaks põhiülesannet: tagada Euroopa pangandussüsteemi turvalisus ja usaldusväärsus ning suurendada suurendada finantslõimumist ja -stabiilsust, märgib Eesti Pank.