Inimese silm vajab teravaks nägemiseks palju valgust. Hämaras pupillid laienevad, et rohkem valgust tuleks silma, kuid silma ehituse tõttu on nägemisteravus ja kontrastinägemine sellegipoolest oluliselt halvemad kui päevavalges.

Autojuhid ei tohiks alahinnata oma silmanägemist. Lühi- ja kaugnägelikkus võib puudutada ühtviisi nii noori kui ka vanemaid autojuhte. Vanuse lisandumisega tuleb juurde ka rohkem kaebusi nägemise üle, mis on hakanud sõiduki juhtimist segama.

Hea silmanägemine on turvalise liiklemise üheks põhitingimuseks, sest vähemalt 90% autojuhi infost on visuaalne.

Seadus näeb ette, et B-kategooria sõiduõigust omaval juhil ei tohi korrektsiooniga (vajaduse korral korrigeerivate läätsedega) nägemisteravus mõlema silmaga olla väiksem kui 0.5.

Paraku on nägemisteravus 0.5 ehk u 50% nägemisest hämaras ja kehvades ilmastikuoludes väga vähene, millega liikluses osaleda.

Üks võimalus oma nägemisteravust autot juhtides parandada, on soetada spetsiaalsed autosõidu prilliklaasid. Selliste prilliklaaside disain ja pinnakate on just mõeldud hämaras nägemise kvaliteedi parandamiseks. Need vähendavad hetkelise intensiivse valguse pimestust, parandavad kontrastinägemist ning vähendavad häirivaid peegeldusi kuni 90%. Autosõidu prille on võimalik teha igasse prilliraami ning kõikide prillitugevustega sõltumata sellest, kas kannad ühe- või mitmevaatelisi prilliklaase.

Nägemist tuleks kontrollida soovituslikult iga kahe aasta tagant. Kui tunned, et nägemine on halvenenud, silmad väsivad kiiresti või pead väga palju keskenduma, et teravalt näha, pöördu nägemise kontrolli esimesel võimalusel. Silmi saab kontrollida kõigis Norman-Optika kauplustes.

Turvalist liiklemist!