Väljalülitumise põhjuseks on ühel konkreetsel seadmel tekkinud tehniline vigastus konverterjaamas. Kuna Eleringil on varutud Harku konverterjaama juurde reservseade, käivitati koheselt tegevused vigastatud seadme asendamiseks. Elektribörsil NordPool avaldatud kiire turuteate kohaselt on rikke kõrvaldamise tähtajaks praeguse seisuga kavandatud 4. detsemberi ööl vastu 5. detsembrit kell 00.00.

Eleringi ja Soome süsteemihalduri Fingridi hallatavad Eesti-Soome elektriühendused EstLink 1 ja EstLink 2 on ühed töökindlamad regioonis. Eelmisel aastal ei toimunud Estlink 1 ühendusega mitte ühtegi sellist avariid või sündmust, mis oleks piiranud selle ülekandevõimsust. Koos plaaniliste hooldustega oli Estlink 1 töökindlus eelmisel aastal 98,12%.

Elering ja Fingrid said Estlink 1 omanikeks 2013. aasta lõpus, enne seda rentisid elektrisüsteemioperaatorid merekaablit selle omanikfirmadelt Nordic Energy Link ja N.E.L. Finland Oy.

Peaminister Kaja Kallas ütles tänasel riigikogu infotunnil, et Estlink 1 väljalülitumine tähendab, et Eesti turul on 350 megavatti elektrit vähem. Tiputarbimine on Eestis 1270 megavatti - 900 toodame ise ja ülejäänud tuleb Estlink 2‑st. „Meil on tulemas raske talv ja tegelikult peab mõtlema, kuidas me saame elektrit kokku hoida, sest reaalselt elektrit on vähem, kui me seda varasemalt oleme oma puhvritega katnud. Palun mõelge läbi. Sellel talvel võib tõepoolest tulla lühiajalisi elektrikatkestusi. Loodame, et see ei juhtu, aga selleks peab valmis olema ja seda ärevust saab maandada läbi selle, et selleks valmistuda,“ ütles Kallas infotunnis.