„Soome ja Rootsi liitumine NATOga avab meile oluliselt suurema koostöövõimaluse ka Läänemerel ja Soome lahes. Muu hulgas võimaldab see suurendada nii olukorrateadlikkust kui praktilist koostööd kriitiliste energiaühenduste kaitseks Soome lahes,“ ütles kaitseminister Hanno Pevkur.

Soome ja Rootsi liitumise NATOga on kiitnud heaks kõik allianssi kuuluvad Põhjala Grupi liikmed.

„Kindlasti ootame ja tervitame kõik Soome ja Rootsi liitumist alliansiga. Kuigi see kõiki Baltimaade julgeolekumuresid ei lahenda, on see väga oluline samm piirkonna kaitse tugevdamiseks. Soome ja Rootsi liikmelisus loob võimaluse muuta Läänemeri sisuliselt NATO sisemereks,“ selgitas Pevkur.

Põhjala Grupp on kaitsekoostöö formaat, mis hõlmab 12 lääne- ning Põhjamere riiki, koosnedes Põhja- ja Baltimaadest, Saksamaast, Hollandist, Poolast ning Ühendkuningriigist.

„Põhjala Grupp on oluline foorum, kus saame keskenduda just lääne- ning Põhjamere piirkonda puudutavatele küsimustele ja arutada regiooni julgeolekut lähinaabrite ja liitlastega. Oli hea meel tõdeda, et poliitiline ühtsus selles grupis on väga tugev,“ ütles kaitseminister.

Seekordne kohtumine toimus Oslosse saabunud Ühendkuningriigi lennukikandjal HMS Queen Elizabeth.