Personali- ja finantstehnoloogia ettevõtte Deel teatab, et novembris oli nende platvormi kaudu makstav keskmine töötasu mõnes välisriigis, ent Eesti ettevõtte heaks töötavale spetsialistile 4920 eurot. Võrdluseks, kohaliku info ja side valdkonna töötaja keskmiseks palgaks oli tänavu II kvartalis veidi üle 3000 euro, Eesti keskmine aga 1693 eurot.

„Kuigi palgad langusse pöördunud ei ole, on siiski näha, et palgarallile on pidurit tõmmatud,“ nendib Deeli Ida- ja Kesk-Euroopa turgude laienemise juht Liina Laas, et võrreldes jaanuariga 2022 on nende platvormi kaudu makstavad palgad ainult mõnekümne euro võrra kasvanud.

Sellist töötasu saavad Deeli sõnul tarkvarainsenerid, arendajad, tootedisainerid ja juhid. Ettevõtte sõnul leitakse puuduolev tööjõud viimasel ajal kõige sagedamini Gruusiast, Hispaaniast, Ukrainast, Inglismaalt ja Türgist. Just nendest riikidest on pärit ka täna Eesti ettevõtete ridades töötavad enam kui 1000 Deeli kaudu tööle vormistatud välistöötajat.

„Gruusias on palju tehnilist taipu, seetõttu on loogiline, et Eesti IT-ettevõtted on leidnud üles sealse tööturu. Hispaania 12-protsendine töötusemäär tähendab aga seda, et seal on tegevuseta palju sellise kvalifikatsiooniga inimesi, keda meie ettevõtted muidu tikutulega peaksid taga ajama,“ selgitab Laas, miks just antud riigid on ühtäkki saanud meie värbajate silmis populaarseks.

Piiritagustele spetsialistidele makstakse hästi aga ka teistes Balti riikides. Näiteks Läti 1 362 euro suuruse keskmise palga juures oli ettevõtete poolt välistöötajale makstav keskmine summa novembrikuu seisuga 4134 eurot ning Leedus, kus keskmine palk viimastel andmetel 1780 eurot, 4653 eurot.