Läti konkurentsiamet jõudis järeldusele, et SIA Emsco ning sellega seotud ettevõtted ei tegutse ühel spetsiifilisel turul või vertikaalselt seotud turul.

„Selle tulemusena ei muutu turustruktuur, konkurents ei vähene ning turgu valitsevat seisundit ei looda ega tugevdata mõjutatud turgudel Lätis, kus ühinemise osalised tegutsevad,“ märkis konkurentsiamet.

28. novembril tegi konkurentsiamet seega otsuse lubada Emscol omandada valitsev mõju börsifirma HansaMatrixi üle. Veel peab Emsco saama heakskiidu finants- ja kapitaliturgude komisjonilt, et teha aktsionäridele vabatahtlik aktsiate tagasiostu pakkumine. Loe pikemalt siit.

Emsco on ettevõte, mille eesmärk on investeerida teistesse ettevõtetesse. Emsco omanik on Eestis registreeritud usaldusfond BaltCap Private Equity Fund III. Fondi investorite hulka kuuluvad Euroopa Investeerimisfond (EIF), Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupank (EBRD), Põhjamaade Keskkonnafinantseerimise Korporatsioon (NEFCO), LHV pensionifondid, SEB pensionifondid Eestis, Lätis ja Leedus, eQ Asset Management ja perefondid.

Läti tehnoloogiaettevõte HansaMatrix valmistab transpordi-, telekommunikatsiooni-, meditsiini- ja energiasektorile elektroonikasüsteeme ja komponente. Firmal on sealjuures suurosalus tehnoloogiafirmas Lightspace, mis arendab augmenteeritud reaalsuse peakomplekte, mida kasutada professionaalsel tasandil.

HansaMatrixi aktsia on alates 2022. aasta algusest langenud ligi 22% ning maksab 6,86%. Ettevõtte turuväärtuseks teeb see ligi 12,6 miljonit eurot.