OPEC+ on avalik kartell, mis koosneb suurtest naftariikidest. Hiina majanduse kehv seis ja Euroopa Liidu tänane otsus toetada Vene naftale seatavat 60-dollarilist hinnalage toob riigid taas ühise laua taha, ehkki seekord toimub kohtumine veebi kaudu.

Maailma majandusmeedias väidavad eksperdid, et suure tõenäosusega otsustavad OPEC+ riigid vähendada naftatootmist, et barreli hind jõuaks taas stabiilselt 90 dollarile. Just see on variant, mis OPEC+ riikidele sobib, ja viimasel ajal on nad tegutsenud selles suunas, et see piir saavutada. Lähiajalugugi teab väga madalaid naftahindu, kuid enam kartell sel juhtuda ei lase. Pidevalt vaadatakse, mis turul toimub, ja reageeritakse kähku. Nüüd on jutuks kaks peamist teemat: kuidas mõjutavad nafta hinda G-7 ja Euroopa Liidu Vene naftale seatud hinnalagi ja olukord Hiinas.

Hinnalagi hakkab kehtima juba 5. detsembrist ehk esmaspäevast. Algul plaanis Euroopa Liit naftaostu keelata, kuid siis saadi aru, et sel võib olla suur mõju selle kättesaadavusele ja hinnale. Viimasel ajal on nafta hind oluliselt langenud. See on ka põhjus, miks OPEC+ sekkub. Kõik see avaldab maailmas mõju igale inimesele ja ettevõttele, sest OPEC+ otsused jõuavad millalgi ka kütusehindadesse.

OPEC, OPEC+ ja vaatlejad

OPEC-i liikmed

Saudi Araabia, Iraan, Iraak, Kuveit ja Venezuela on asutajariigid. Peale nende kuuluvad OPEC-isse Alžeeria, Angola, Kongo, Ekvatoriaal-Guinea, Gabon, Liibüa, Nigeeria ja Araabia Ühendemiraadid.

OPEC+ liikmed

Kõik ei kuulu OPEC-isse, aga osalevad selle algatustes, näiteks otsustes toodangut vähendada või suurendada. Peale OPEC-i liikmete kuuluvad OPEC+ Aserbaidžaan, Bahrein, Brunei, Kasahstan, Malaisia, Mehhiko, Omaan, Filipiinid, Venemaa, Sudaan ja Lõuna-Sudaan.

Vaatlejad

OPEC-il on ka vaatlejariigid, mis käivad erinevalt OPEC+ liikmetest osal naftakartelli istungitel, et olla toimuvaga kursis ja koos poliitikat kujundada. 1980. aastast on need Egiptus, Mehhiko, Norra, Omaan ja Venemaa.