AS-i Tallinna Vesi veekvaliteedi juhi Kristiina Sooviku sõnul hakkas ettevõte kaugloetavaid veearvesteid paigaldama korralise veearvestite taatlusplaani alusel. See tähendab, et esmajärjekorras saavad uue arvesti need kliendid, kelle viimasest taatlusest on möödumas viis aastat. Kliendid ei pea arvesti vahetamiseks ise midagi tegema – Tallinna Vesi võtab nendega ise ühendust ja lepib kokku arvesti vahetamise aja. Veearvesti vahetamine on klientide jaoks tasuta.

Üleminek kaugloetavatele arvestitele toimub järk-järgult nutiarvestite tarnehanke võitnud partneri Telia tarneplaani kohaselt. Tallinna Veel on 24 000 lepingulist klienti ja hiljemalt 2026. aastaks asendatakse kõikide klientide veearvestid kaugloetavatega.

Nutiarvestite paigaldust alustati suvel, aga kiipide puudus põhjustas tarneraskusi ja esimene suurem partii kaugloetavaid arvesteid jõudis Eestisse novembri lõpuks. „Et arvestid võimalikult kiiresti ümber vahetada, paigaldame 2022. aasta lõpuni nutiarvesteid ka nädalavahetustel,“ lisas Soovik.

Kaugloetavad veearvestid töötavad mobiilside tehnoloogiaga. Nutiarvesti suudab iseseisvalt kauglugemise teel kliendi veetarbimise andmeid koguda ja edastada need automaatselt vee-ettevõttele. Nutiarvesti peamine eelis on andmete edastamise kiirus ja täpsus, aga ka turvalisus ja töökindlus. Tarbimisandmete kõrval edastab nutikas arvesti infot ka rikete ja vee väärkasutamise kohta.

Oluline teave

Tallinna Vesi korraldas 2021. aastal prooviuuringu, et leida kaugloetavatele arvestitele üleminekuks töökindlaim lahendus. Selle raames valiti välja kõige moodsam ehk NBIoT lahendus, mis on väikse energiakuluga ja toimib väga suurel maa-alal. See ei nõua ettevõttelt eraldi investeeringuid võrgu väljaehitamiseks, vaid arvesti kasutab Telia võrku.

Oluline teave Tallinna Vee klientidele kaugloetavate veearvestite paigaldamise kohta:

  • kaugloetavad veearvestid paigaldatakse kõikidele eraisikutele ja ettevõtetele, kes on sõlminud otselepingu Tallinna Veega,

  • korterelamute puhul on otselepingu Tallinna Veega sõlminud korteriühistu, kelle peaveearvesti asendatakse kaugloetavaga;

  • korterites kasutusel olevate vaheveearvestite hoolduse, paigaldamise ja kontrolliga tegeleb korteriühistu;

  • paljudes uuemates kortermajades on juba kasutusel kaugloetavad arvestid. Vanemate korterelamute elanikud saavad küsida korteriühistult infot selle kohta, kas ühistul on plaanis üle minna kaugloetavatele arvestitele;

  • kaugloetav veearvesti paigaldatakse veemõõdusõlme, mis on tehniliselt korras ja vastab Tallinna Vee tehnilistele nõuetele.

AS Tallinna Vesi on Eesti suurim vee-ettevõtja, mis teenindab enam kui 23 900 kodu- ja äriklienti ning 470 000 lõpptarbijat Tallinnas ja seda ümbritsevates valdades: Maardu linnas, Saue linnas ja Harku vallas. Tallinna Vesi on noteeritud Nasdaq Tallinna börsi põhinimekirjas. Suurim osalus ettevõttes on Tallinna linnal (55,06%) ja energiakontsernil Utilitas (20,36%). 24,58% ettevõtte aktsiaid on Nasdaq Tallinna börsil vabalt kaubeldavad.