„Sügisene kinnisvaraturg on uuel tasemel osutunud stabiilseks. Tehinguid on küll vähem kui eelmise talve tipus, aga turg toimib. Lepingute arv oli näiteks samal tasemel eelmise aasta novembriga ehk perioodiga, millele toona järgnes 3–4 kuud väldanud ostupalavik,“ kommenteeris Bigbanki Eesti juht Jonna Pechter, kelle sõnul on praeguseks märgatavalt vähenenud just kinnisvarasse raha paigutada soovinud aktiivsete väikeinvestorite laenutaotlused, kuid endale uue kodu otsijad tegutsevad endiselt aktiivselt.

Keskmise laenusumma naasmine 115 000 euro tasemele oli Pechteri sõnul samuti ootuspärane. „Uusarendusi ja neis müüdavaid kortereid on jäänud turul vähemaks, mistõttu on kasvamas vanemate ja hinna poolest veidi odavamate järelturu korteritega tehtavate tehingute osakaal. Nii on ka keskmine laenusumma väiksem oludes, kus reaalsed tehinguhinnad praktiliselt langenud ei ole,“ selgitas Pechter, kuidas valitsev turutrend statistikat mõjutab.

Jätkuvalt on kodulaenu võtjatel kõrgendatud huvi erigraafiku vastu, mis võimaldab esimesed kümme või isegi kakskümmend aastat tasuda pangale vaid intresse. „Novembris anti Bigbankist ligi veerand kodulaenudest välja just erigraafikuga,“ ütles Pechter, kelle sõnul näevad koduostjad endiselt Bigbanki erigraafikuga kodulaenus kaitset kõrge inflatsiooni vastu.