Viimasel ajal on levinud LHV nimel pettuste laine, kus üritatakse klientide kontoandmeid kätte saada. Täna said paljud kliendid pangalt sõnumi, kus hoiatatakse pettuste eest ning tuletatakse meelde, et pank ei saada kunagi linke SMS-i teel ega küsi PIN-koode. Samuti kutsub pank inimesi üles olema tähelepanelikud, millisele lehele link suunab.

Kuvatõmmis

Praegu levib pettuste laine, kus internetti on ilmunud kontoandmete väljapetmisele suunatud petulehed. Kui Google’isse trükkida „LHV“, tuleb esimese vastena panga ametliku kodulehe asemel petturite loodud veebileht.

„Seekord maksavad pätid isegi reklaami eest ja püüavad Google’i otsingumootoris inimesi, kes võltsitud pangalehe aadressi kontrollimata jätavad,“ teatas pank Fortele ja tuletas kõigile klientidele meelde, et küberpetturid on praegu väga aktiivselt tegutsemas.

Kuvatõmmis

Kuidas tunda ära ohtliku sisuga lehed?

  • Lehed ja rakendused, mis pakuvad midagi liiga head, et tõsi olla, on suure tõenäosusega pettused.

  • Pettuste puhul kasutatakse sageli vigast eesti keelt või halva kvaliteediga pilte ja logosid.

  • Pahavara levitavad lehed ei kasuta õiget domeeni või puudub aadressiribal nende ees tähis „https“.

  • Pahavara üritatakse tihti levitada kanalite kaudu, mida ettevõtted tavapäraselt reklaamimiseks ei kasuta – näiteks saadetakse kampaaniainfo Messengeris suvalise inimese poolt.

  • Pettuste ja rünnakute puhul palutakse tihti sisestada kohe lehele minnes andmeid või tõmmata alla rakendus, jagamata seejuures pädevaid selgitusi, miks seda on teha vaja.