Eesti Energia pressiesindaja Mattias Kaivu sõnul ei jõudnud Auvere elektrijaam laupäeval taas turule, kuna pärast viimaseid remonttöid ilmnes uus viga jaama tehnoloogilises sõlmes.

„Jaama neljast soojusvahetist vahetasime sügisese aastahoolduse käigus välja kaks probleemsemat. Ülejäänud kahega pole seni enamasti probleeme esinenud. Paraku pärast poolteist kuud kestnud aastahooldust ning uuendustöid avaldus probleem ka kolmandas, veel välja vahetamata soojusvahetis, ja nüüd, kui jaam pärast selle remonti turule jõudis, ka viimases neljandas soojusvahetis. Kahjuks ei olnud sügisese aastahoolduse käigus võimalik kõiki nelja soojusvahetit välja vahetada, kuivõrd sel juhul oleks hooldusperiood talveperioodile lükkunud. Kahe ülejäänud soojusvaheti uuendust plaanib Enefit Power tuleva aasta suvesse,“ ütleb Kaiv.

Eesti Energia pressiesindaja märgib, et eelmisel aastal saavutas Enefit Power jaama ehitaja vastu arbitraaživõidu, mille tulemusena maksis jaama ehitaja praagi eest ettevõttele üle 130 miljoni euro trahvi. Pärast seda alustati jaama probleemsete osade järk-järgulist uuendamist ja väljavahetamist, mis võiks pikas perspektiivis jaama töökindlust suurendada. Näiteks ühe sellistest töödest (kahe soojusvaheti uuendus) tegimegi paralleelselt sügisel toimunud Auvere aastahooldusega. Rahvusvahelise arbitraaživõidu trahvirahaga saame ka jaama uuendustööde kulusid katta ning selle töökindlust parandada.

2022. aastal on jaama avariilisus olnud seni ca 23%, mis on sarnasel tasemel nagu aasta varem (2021. a töökindlus 75,8%). Kaivu sõnul ei olda selle töökindlusega rahul ning usutakse, et jaama probleemseid komponente uuendades saab töökindlust tõsta.

Kaiv märgib ka, et Auvere jaama seisak siiski oluliselt elektri hindasid ei mõjuta, kuna selle võimsus ei ole piirkonna tootmis- ja tarbimismahtusid arvestades nii suur ning Enefit Poweri ülejäänud kuus elektrijaama plokki võimsusega üle 1000MW on korrapäraselt töös. „Oleme naaberriikidega sarnases hinnapiirkonnas ning selle peamiseks mõjutajaks on külm ilm ning suurte võimsuste turult eemalolek (Olkiluoto 3 Soomes, Ringhals 4 Rootsis),“ ütleb ta.

„Remondibrigaadid tegelevad aktiivselt probleemi lahendamisega, et Auvere elektrijaam esimesel võimalusel taas tööle saada.“