Eelarve ülejääk ulatus 557 miljardi rublani ehk 9 miljardi dollarini esimese selle aasta 11 kuu jooksul, rääkis Venemaa rahandusminister esmaspäeval. Jaanuarist oktoobrini oli riigi eelarve ülejäägiks 128,4 miljardit rubla.

Surve riigi rahakotile on kasvanud alates ajast, mil valitsus on olnud sunnitud tegelema langeva majandusega ning kasutama rohkem ressursse sõjaväe vajaduste täitmiseks Ukraina sõjas.

Riigi rahandusministeeriumi sõnul oodati eelarve puudujäägiks 0,9% SKP-st, kuid nüüd on see näitaja ootus kasvanud 2%-ni, sest käibed on langemas ning kulutused sõja toetamiseks on kasvamas.

Käive aga kütuse- ning gaasimüügist on kasvanud, ületades juba kogu aasta müügiplaanid esimese 11 kuuga.

Gazpromi maksustati erakorraliselt

Kreml määras Gazpromile ühekordse maksukõrgenduse, et tasakaalustada sissetuleku langust, sest energiafirma on saanud kasu kasvavatest hindadest, hoolimata ekspordi langusest. Energiagigant maksis ka esimest korda erakorraliselt dividende.

„Lisakäive Gazpromilt on põhjus, miks riigi eelarve ülejääk on teinud hüppe. Esiteks on Gazprom maksnud ligi pool kütuse ning gaasi maksutulust viimaste kuude jooksul. Teiseks on ettevõte maksnud valitsusele novembris ligi 0,6 triljonit rubla dividende. Ilma dividendimakseta oleks eelarve tasakaalus esimest korda selle aasta 11 kuu jooksul,“ rääkis Venemaa ökonomist Alexander Isakov Bloombergile.

Siiani on valitsus suutnud vajaliku rahastuse saada ilma suuremate ponnistusteta, kasutades heaolu fondi ning toetanud koduturul laenamist, kus kohalike investorite võimalused on sanktsioonide tõttu kitsenenud.