Tehing jõustub peale konkurentsiametilt loa saamist.

AS HKScan Estonia oli viimased aastad kahjumis. 2019. ja 2020. aastal oli kahjumit 2,6 miljonit eurot ning 2021. aastal koguni 12,4 miljonit eurot. Ettevõtte käive oli 2019. aastal 160 miljoit eurot, 2020. aastal 164 miljonit eurot ja mullu 156 miljonit eurot.

HKScan on sõlminud lepingu, millega müüakse oma Baltimaade tütarettevõtete AS HKScan Estonia, AS HKScan Latvia ja UAB HKScan Lietuva aktsiad Eesti AS-ile Maag Grupp. Võlavaba ostuhind on 90 miljonit eurot, millest 20 miljonit eurot oleneb tehingu objektiks oleva eraldi määratletud lihaäri ja Maag Grupi Baltimaade lihaäri koostoimest järgmistel aastatel. 70 miljoni euro suurusest fikseeritud ostuhinnast tasutakse 55 miljonit eurot tehingu lõpetamisel ja ülejäänud osa järgmise kolme aasta jooksul.

„Balti äri müük parandab HKScani kasumlikkust ja tugevdab bilanssi. Lisaks suurendab loovutamine meie võimet parandada oma tegevuse efektiivsust ja viia ellu meie pikaajalist strateegiat kasvada mitmekülgseks toiduettevõtteks,“ ütles HKScani ajutine tegevjuht Juha Ruohola.

Loobumine muudab HKScani struktuuri ja finantsnäitajaid. Baltimaade äri viiakse HKScani 2022. aasta majandusaasta aruannetes üle lõpetatud tegevuste hulka. Prognoositakse, et tehingu tulemusena väheneb kontserni 2022. aasta müügitulu ligikaudu 210 miljoni euro võrra. Seoses tehinguga eeldatakse, et kontsern vähendab 2022. aasta lõpuks Baltimaade äri bilansilist väärtust ligikaudu 90 miljoni euroni, mis vastab juhtkonna parimale arusaamale tulevikuväljavaadetest pärast sulgemist. Allahindlus suurendab ajutiselt 2022. aasta lõpu seisuga grupi netovõla suhet hinnanguliselt 6% võrra. Neto omakapitali suhtarv väheneb eeldatavasti esmalt ligikaudu 19% võrra ning järgmiste fikseeritud ostuhinna tasumiste tulemusena veel 5% võrra. Tehingu üldmõju peaks eeldatavasti parandama HKScani netovõlgade suhet ligikaudu 18% võrra.

Tehing loodetakse lõpule viia 2023. aasta teises pooles ning see vajab Eesti ja Läti konkurentsiametite kinnitust. HKScani Baltimaade tütarettevõtete ärid ja personal ei lähe uuele omanikule üle enne tehingu lõpetamist.

HKScani Baltimaade tootmisüksused asuvad Eestis Rakveres, Tabasalus ja Viiratsis ning Lätis Jelgavas. Ettevõtte tarbijabrändid Baltimaades on Rakvere, Tallegg, Rīgas Miesnieks, Jelgava ja Klaipėdos maistas.

AS Maag Grupp on üle 25 aasta Eesti liha- ja piimaäris tegutsenud ettevõte. Maagi 2021. aasta müügitulu oli 233 miljonit eurot ning ettevõte annab Eestis, Poolas ja Soomes tööd ligikaudu 1000 inimesele. Ettevõte on tuntud oma tarbijabrändide Tere, Farmi, Deary, Rannarootsi, Rannamõisa ja Pouttu poolest.

Maag Grupi omanikud on Roland Lepp (37,5%), Aivar Saarma (37,5%) ja Toomas Juhani (20%).

AS Maag Grupp on 1996. aastal tegevust alustatud Eesti kapitalil põhinev firma, millest on välja kasvanud toiduaineid tootvate ja müüvate firmade grupp. Kontserni kuuluvad näiteks piimafirma Nordic Milk (Tere ja Farmi piimatööstused) ning Rannarootsi lihatööstus.

Kontserni müügitulu oli eelmisel aastal 233 miljonit eurot, puhaskasum 4,5 miljonit eurot.

„HKScani Baltikumi äri omandamine aitab Maagil tugevdada oma positsiooni ja saavutada täielikku sünergiat Balti turul. See tagab meile kõigile ka parema toiduga kindlustatuse segastel aegadel,“ ütles AS-i Maag Grupp nõukogu esimees Roland Lepp.