AS Maag Grupi nõukogu liige Erik Haavamäe kinnitusel tekib suurteks tehinguteks võimalus reeglina keerulistel aegadel. „Maagile annab tehing võimaluse kindlustada oma positsioone piirkondliku toiduainete kontsernina, astume suure sammu edasi ka Läti ja Leedu suunal,“ ütles Haavamäe. „Rasketel aegadel tuleb kokku hoida, et turbulentsetest aegadest üheskoos tugevamana välja tulla. Oleme viimastel aastatel näinud Läti ja Leedu piima- ja lihatööstuste üha jõulisemat sisenemist Eesti turule. Maagile, eelkõige Tere, Farmi, Rannarootsi ja Rannamõisa kaubamärkidele avab tehing vastukaaluks mitu uut ust Läti ja Leedu turule.“

Lihatööstuste koondumine annab Erik Haavamäe hinnangul parema võimaluse riigi isevarustatuse ja toidujulgeoleku tagamiseks, mis Eestis on viimastel aastatel olnud langustrendis. „Ukraina sõjast tingitud ebakindlad majandusolud on tõstnud teravalt fookusesse toidujulgeoleku tähtsuse. Eesti lihatoodangu osakaal on viimase kümne aasta jooksul püsinud samal tasemel, samas kui Läti ja Leedu on oma mahte kasvatanud 16–18%. Eesti lihatoodangu osakaal Baltimaades on vaid 18% ning eriti madal on see linnulihas, mis on kõigest 13%,“ selgitas Erik Haavamäe.

Eesti kapitalil tegutsev ettevõte

Enne konkurentsiameti kinnitust tehingule ei ole Erik Haavamäe sõnul võimalik omandatavate ettevõtete tulevikuplaane põhjalikumalt kommenteerida, kuid Maag grupil on ajaloost ette näidata mitmeid edulugusid, sh Tere piimatööstuse, Rannarootsi lihatööstuse, Jõhvi piimatööstuse kui Nigula Piima edukast restruktureerimisest. „Maagi tugevus on eelkõige tugev juhtimiskultuur, samuti asjaolu, et oleme 100% Eesti kapitalil ja Eesti omanikega ettevõte, mis võimaldab meil kiirelt reageerida turumuudatustele ning panustada kohaliku turu arengusse,“ ütles Haavamäe. „Tehing annab teostumisel uusi võimalusi nii Eesti, Läti kui ka Leedu põllumeestele.“

AS-i HKScan Estonia, AS-i HKScan Latvia ja UAB HKScan võlavaba ostuhind on 90 miljonit eurot, millest 20 miljoni euro maksmine on tingimuslik ja sõltub eraldi määratletud lihaäri tulemustest järgnevatel aastatel. Ostuhinnast 55 miljonit eurot tasutakse tehingu lõpetamisel ja ülejäänud osa järgmise kolme aasta jooksul. HKScani Baltimaade tütarettevõtted lähevad peale tehingu lõpetamist Maag grupi omandusse.

HKScani Baltimaade tootmisüksused asuvad Eestis Rakveres, Tabasalus ja Viiratsis ning Lätis Jelgavas. Ettevõtte tarbijabrändid Baltimaades on Rakvere, Tallegg, Rigas Miesnieks, Jelgava ja Klaipedos Maistas. 2021. aastal ulatus Baltimaade äritegevuse netokäive 170 miljoni euroni (2022. aasta I–III kvartal: 143,6 miljonit eurot), EBIT oli –5,4 miljonit eurot (2022. aasta I–III kv: –26,6 miljonit eurot, sisaldades endas ühekordse iseloomuga firmaväärtuse allahindlust summas –15,6 miljonit eurot) ja keskmine töötajate arv kolmes riigis kokku on 1500.

Maag Grupp (www.maag.ee) on 1996. aastal loodud 100% eestimaisel kapitalil põhinev toiduainetetööstuseid koondav ettevõte, mis tegutseb Baltimaades, Soomes ja Poolas. Maag grupp opereerib Rannarootsi Lihatööstus ASi, Tere ASi, Farmi Piimatööstuse ASi, Mest Food OÜ, Nigula Piim OÜ, Pouttu OY, Avalon Foodsi, Nordic Milk OÜ, Meieri Transport ASi ja Deary OÜ tegevust. Maag Grupi 2021. aasta netokäive oli 233 miljonit eurot ning keskmine töötajate arv 1022.