Euroopa Komisjon avalikustas eelmisel kuul plaani seada gaasile hinnalagi umbes 275 eurot megavatt-tunni kohta. Erinevad arvamused hinnalaest on aga põhjustanud liikmesriikide seas sügava lõhe. Nii tuleb korraldada enne aasta lõppu uus kohtumine, kuid kas siis mingile kokkuleppele jõutakse, ei tea keegi öelda. Uus kohtumine toimub neljapäeval.

Euroopa Liidu energiavolinik Kadri Simson sõnas eile Bloombergile, et arutelud võivad olla senini kõige keerulisemad. „Näen suurt tahet leida energiaministrite vahel kokkulepet ja mitte jätta otsustamist kellegi teise hooleks,“ sõnas ta. „Kuid loomulikult on kõigil ministritel oma piirid ning ootused on erinevad.“

Saksamaa, Hollandi ja Taani juhitud riigid nõuavad ettevaatlikku lähenemist, samas kui Belgia, Itaalia, Kreeka ja Poola rühm nõuab gaasi hindade ohjeldamiseks agressiivsemat vahendit. EL-i roteeruva eesistujariigi Tšehhi valitsus tegi eile ettepaneku kärpida hinnalage 200 euroni.

Siiski tõdes Eesi majandus- ja taristuminister Riina Sikkut „Aktuaalsele kaamerale“, et väga paljudes aspektides liiguti kokkuleppele ikkagi lähemale. „See erimeelsus minu arvates on eesmärgis: kas me tahame maha võtta kõrgeid hinnatippe ehk sekkume turgu ainult hinnašokkide vältimiseks või me räägime läbi mingit reguleeritud hinda. Nii kaua, kuni eesmärk on erinev, on väga keeruline mehhanismis kokku leppida,“ lausus Sikkut.

Otsus mõjutab bloki 17 triljoni dollari suuruses majanduse tulevikku, kus hüppeliselt tõusvad energiahinnad on juba inflatsiooni õhutanud ning tekitanud ettevõtetes ja koduspidamistes elektri- ja gaasiarvete närvikõdi. Kuna Euroopat tabas sel nädalal uus külmalaine, avaldavad valitsused valijate survet tegutseda või riskida tagasilöögiga.