Kolmapäeval avaldatud aruandes märkis agentuur, et Venemaa toodang langeb uue aasta esimese kvartali lõpuks 14%, vahendab Bloomberg.

Kui nii juhtub, võib see pöörata ümber nafta hinna senise langustrendi, mis on Brenti naftabarreli hinna toonud 81 dollari juurde. Tasapisi võib seda ka juba näha, kui viimastel päevadel on nafta hind asunud tugevalt üles rühkima. Võrreldes üleeilsega turu põhjaga on Brenti barreli hind tõusnud umbes 6%, kui esmaspäeval kauples must kuld korraks ka alla 76 dollari piiri. Meenutuseks, veel suvel maksis barrel naftat üle 120 dollari.

„Kuigi madalamad naftahinnad on inflatsiooniga silmitsi seisvate tarbijate jaoks teretulnud kergendus, on embargode täielik mõju Venemaa toornafta ja -toodete tarnetele veel lahtine,“ ütles IEA. „Kuna liigume läbi talvekuude ja teise kvartali pingelisemate naftatasemete suunas, ei saa välistada järjekordset hinnarallit.“

Agentuur suurendas 2023. aasta globaalse naftanõudluse prognoosi 300 000 barreli võrra päevas India tugeva kasvu ning Hiina vastupidavuse tõttu. Tarbimine kasvab prognoosi kohaselt järgmisel aastal 1,7 miljoni barreli võrra päevas, keskmiselt 101,6 miljoni barrelini päevas.

IEA möönis, et hoolimata ennustustest on Venemaa naftaeksport rahvusvahelise boikoti kiuste jätkuvalt kasvanud. Aruande järgi tõusid Moskva naftatarned novembris seitsme kuu kõrgeimale tasemele, 8,1 miljoni barrelini päevas, kuigi madalamate hindade tõttu tulud langesid.

Venemaa toodang hakkab lõpuks sel kuul vähenema, sest Euroopa Liidu sanktsioonid sunnivad riiki vähendama tootmist umbes 400 000 barreli võrra päevas, ennustab agentuur.