Meetmetes jõudsid Euroopa Liidu suursaadikud kokkuleppele eile õhtul. Sanktsioonid hakkavad mõjutama rohkem kui 100 inimest ning kümneid ettevõtteid. Euroopa Liit samuti leppis kokku ka drooni mootorite ekspordi Venemaale keelustamiseks või kolmandatesse riikidesse nagu Iraani. Viimane vastasel juhul ekspordiks neid edasi Venemaale.

Sanktsioonid piiravad kolme panka, nelja meediaväljaannet; ekspordile kehtestatakse veel piiranguid kemikaalidele ning sõjalise funktsiooniga tehnoloogiatele. Samuti toodetele, mis hõlmavad eneses erinevat tüüpi kõvakettaid, raadionavigatsiooni vahendeid, generaatoreid, arvuteid, kaameraid ja objektiive.

Lisaks püütakse sanktsioonidega piirata ka ametnikke ning võimuesindajaid, kes olid väidetavalt seotud Ukraina laste transpordiga Venemaale, ning ametnikke, kes on Ukraina põllumajandustoodangu tarnete peatamise taga. Venemaa eitab, et lapsed on röövitud ja kinnitab, et nad viidi teise asukohta turvalisuse kaalutlustel.

Viimane sanktsioonide pakett keelustab ka investeeringud Venemaa kaevandustööstusesse, kuid seal on ka erandeid mõningate kriitiliselt oluliste toormaterjalide osas.

Sanktsioonid võivad muutuda enne kinnitamist reedel ehk täna. Ungari välisminister Peter Szijjarto rääkis nädala esimeses pooles, et riigi valitsus oli teinud Euroopa Liidus lobitööd, et mõned Venemaa ametnikud eemaldataks järgmisest sanktsioonide nimekirjast.

Läbirääkimiste käigus arutasid Euroopa Liidu liikmesriigid ka mehhanismide üle, mis looksid vastavalt juhtumile spetsiifilisi erandeid väiksele arvule varasemalt sanktsioneeritud isikutele ning ettevõtetele. Viimaste puhul oleks tegu eriti firmadega, mis on seotud toidutööstusega ja sealsete tehingutega.