Suurriik jättis aga puutumata just rikkuri ettevõtte ning põhjuseks on stabiilsus metallide turul.

Neljapäeval tutvustatud suurema sanktsioonide paketi tuntuim nimi oli Potanin. Lisaks kuulus sinna veel ligi 40 inimest, kes on seotud Vene valitsusega. Pihta sai ka Rosbank, mis kuulub alates käesoleva aasta algusest samuti Potaninile.

„Sanktsioneerides veelgi Venemaa panku süvendame me jätkuvalt Venemaa isolatsiooni globaalsetest turgudest,“ ütlesid ameeriklased. Eesmärgiks on vähendada Venemaa sõjamasina rahastamise võimekust.

Potanini rikkusest üle 40% tuleb Bloombergi miljardäride indeksi järgi Nornickelist. Tema varade väärtus on 30,4 miljardit dollarit. Firma näol on tegemist maailma suurima nikli, pallaadiumi ja vasetootjaga. Ehkki sanktsioonid ettevõttele ei laienenud, võib neil siiski olla mõju sellele, et nii mõnigi ettevõte võib Nirdickeliga koostööst loobuda.

Potanin on sanktsioneeritud ka Suurbritannia, Kanada ja Austraalia poolt. Üldiselt on teda aga pikka aega säästetud.

Mehele kuulub ettevõtte Interros Holding kaudu 36% Nornickelist. Sanktsioonid kehtivad ka ettevõtja abikaasale ja kahele täiskasvanud lapsele. Aga ka sadu miljoneid maksvale superjahile Nirvana.

Venemaa on nikliturul oluline tegija. Nende turuosa on umbes 9% globaalsest toodangust.

Vladimir Potanin on pärast Venemaa invasiooni Ukrainasse tegelenud pankade kokku ostmisega. Societe Generalelt osteti Rosbank ning Oleg Tinkovilt Tinkoff Bank. Viimane on öelnud, et teda sunniti panka müüma, sest ta kritiseeris sõda.