Kuna 13. detsembril toimunud erakorralisel nõukogul ei saavutatud poliitilist kokkulepet Euroopa Komisjoni esitatud eelnõu kohta, millega loodaks turukorrektsioonimehhanism ehk seataks hinnalagi gaasile, jätkuvad arutelud täna.

Minister Riina Sikkuti sõnul on surve täna kokkuleppele jõudmiseks suur. „Ka ülemkogu rõhutas eelmisel nädalal vajadust jõuda Euroopa Liidu energiaministrite vahel kompromissini gaasi hinnalae osas, seega on ootused tänasele suured. Eesti püüab olla võimalikult konstruktiivne, kuid meie seisukohast on mõned põhjendatud mured, millele tuleb lahendus leida,“ sõnas Sikkut.

Sikkuti sõnul on esmatähtis, et turukorrektsioonimehhanism ei seaks ohtu ELi varustuskindlust. „Senisel kujul esitatud gaasi hinnalae ettepanek võib tuua finantsturgudele ebakindlust ja segadust ning kahjustada otseselt ka varustuskindlust. Seetõttu peame tegutsema ettevaatusega ning kehtestama ka tugevad kaitsemeetmed, et vältida olukorda, kus vajaminev gaas läheb Euroopa asemel mujale,“ ütles minister.

Lisaks on ministrite eesmärk tänasel nõukogul kiita heaks ettepanekud REPowerEU direktiivi suhtes, millega kiirendatakse taastuvenergia kasutuselevõttu ja edendatakse energiatõhusust. Samuti püütakse leida üldist lähenemisviisi ettepanekule vähendada metaaniheitmeid energiasektoris. Eesistujariik Tšehhi esitab arenguaruande taastuvenergia, maagaasi ja vesiniku siseturu eeskirju käsitleva gaasipaketi kohta.