Hindamisel võtsime aluseks Telia, Elisa ja Tele2 e-poes müüdavad telefonid. Lihtsuse huvides ei eristanud me erinevate mälumahtudega mudeleid ning samuti jätsime välja vanemad telefonid, mis peatselt müügilettidelt kaovad, ehk siis 2021. aasta kevadel ja enne seda ilmavalgust näinud mudelid.

Edetabelisse paigutamisel lähtusime eelkõige hinna ja kvaliteedi suhtest. See tähendab, et 1000-eurone telefon pole automaatselt parem kui 300-eurone telefon, vaid küsimus on selles, mida sa kõrgemat hinda makstes lisaks saad.

Edetabeli viimane ots

Viimastelt kohtadele platseerusid Nokia, Sony ning Huawei telefonid.

61. Huawei Nova Y90

Tavaliselt suurepärase kaameraga esinev Huawei ei suutnud säästutelefoniga Y90 üllatada. Meie soodsate telefonide kaameratestis paigutus see telefon täpselt keskele ja arvestades Google’i rakenduste puudumist, ei leia siit kuidagi ostuargumente. Olgugi et Samsung Galaxy A33 on ligi 50 eurot kallim, on see kindlasti Huaweist parem valik, siin pole küsimustki. Konkurentsi pakub ka Huawei enda mudel Nova 9.

249 eurot / Tele2

62. Sony Xperia PRO-I

Sony üüratult kallis kaameratelefon, mis sai meie suures kaameratestis viimase koha. Teisisõnu, telefon, mis keskendub turunduses ja funktsionaalsuses sajaprotsendiliselt kaamerale, teeb kehva pilti. Okei, fotod pole eraldiseisvana otseselt koledad, aga võrreldes teiste tippmudelitega jääb PRO-I siiski konkurentsist välja ja seda olenemata näitajatest, mis võiksid kõrgklassi kuuluda.

1299 eurot / Elisa

63. Nokia C21

Megaodavas Nokia telefonis on tavalise Androidi asemel Android Go versioon. See tähendab, et mõni rakendus ja tavapärased Androidi funktsioonid ei pruugi telefonil töötada. Oma hinna kohta on sellel mudelil jõudlust isegi päris palju ja igapäevased tegevused saavad tehtud. Samas vajab aku igal õhtul laadimist ja micro-USB pordiga võtab see mitu tundi aega. See on lihtsalt liiga tüütu, et seda kannatada.

119 eurot / Telia

Esikümnest leiab väga erineva hinnaklassiga telefone

Ärileht toob lugejani Geeniuse tabelist esikümne viimasesse otsa jõudnud telefonide valiku.

10. Samsung Galaxy S22 Ultra

Igati võimeka kaamerakomplektiga tipptelefon, millega saab kasutada optilist suumi ja teha igasugu muid trikke. Telefoniga saad kaasa puutepliiatsi, millega ekraanil kirjutada, joonistada või niisama kritseldada. Näitajate poolest nagu ei oskagi midagi rohkemat tahta, kuid reaalses elus jääb aku tööaeg Apple’i tippudele alla ning hind on seejuures päris krõbe. Kui aga hinda ignoreerida, on S22 Ultra kõige parem Androidiga telefon.

1099 eurot / Telia, Elisa, Tele2

9. Xiaomi 12 Lite

Igati võimekas alla 500-eurone telefon ülikiire laadimise ja ilusa kandilise disainiga. Telefon on küllaltki õhuke ja kaalub vaid 173 grammi ning terav 120 Hz OLED-erkaan pakub kuhjaga silmailu. Konkurents on aga selles hinnaklassis tihe ning Samsungi, OnePlusi ja Nothingu samaväärsed telefonid on lihtsalt odavamad. See ei tähenda aga, et Xiaomi pakutu kuidagi halb oleks.

449 eurot / Telia, Elisa, Tele2

8. Apple iPhone 14 Pro

Kui „tavaline“ iPhone uue seeriaga suuri uuendusi ei saanud, siis iPhone 14 Pro sai vähemalt uue kiibi, parema kaamera ja ägeda Dynamic Island lisa. Kiiruse ja tarkvara toe poolest iPhone 14 Prole teiste tipptelefonide hulgast vastast ei leia, kuid kui tahad parimat võimalikku kaamerat ja akut, tasub mujale vaadata. Mullusega võrreldes on ka hind väga kõrge ning saadavus hämmastavalt kehv.

1339 eurot / Telia, Elisa, Tele2

7. OnePlus Nord 2T

Kuigi Nord 2T pole praeguseks müügilettidelt kadunud Nord 2-st eriti parem, on see sellegipoolest üks asjalikumaid telefone, mida keskklassist praegu leiab. Nord 2T on kena disainiga ja nii kiiret (80 W) laadimist pole selle hinna eest varem saanud. Põhikaamera teeb oma klassis suurepäraseid pilte, kuid IP-reitingu puudumine ja tarkvara toe pikkus on põhjused, miks võib eelistada Samsung A53.

369 eurot / Telia, Elisa

6. Xiaomi 12T

Hiina telefonitootja tõestab, et flagship-killer’i segment pole kuskile kadunud. Puhtalt tehniliste andmete järgi on tegemist tõelise monstrumiga: 120 W laadimine, 108 Mpx kaamera ja 120 Hz ekraan teevad sellest väga tõsiseltvõetava komplekti. Aku pika tööaja ja laadimiskiiruse poolest sellele telefonile vastast peaaegu et ei olegi. Hind on olenemata sellest päris kena ning erinevalt tippmudelitest ei söövita see rahakotti auku.

649 eurot / Telia, Elisa, Tele2

Esiviisikuga saab tutvuda lähemalt Ärigeeniusest!