„Jõuluaeg on kätte saabumas, kuid sel korral kirjutame selle postituse kurval toonil. Just selleks, et teie saaksite oma lähedasi, vanemaid, vanavanemaid hoiatada ja teavitada Tallinnas tegutsevatest kelmidest,“ kirjutab oma sotsiaalmeedias Ege Kungla.

Ta jutustab loo, kuidas tema pere vanaisalt peteti eile õhtul Mustamäe tänaval välja mitu tuhat eurot. Seda tegid inimesed, kes teesklesid olevat abi vajav Ukraina pere.

Kuidas kõik alguse sai?

Ege pensionärist isa kõrvale sõitis Ukraina numbrimärkidega auto. Autos istusid mees ja rase naine (kas ta ka päriselt rase oli, on keeruline öelda), mõlemad 30. eluaastates.

Perekond palus abi Ukraina piiri ületamiseks. „Selleks pidi minu isa ostma ära neilt kauba, kuna väidetavalt ei olnud võimalik sellega piiri ületada. Mainiti, et selle eest võidakse piiril lausa trahvi teha,“ räägib Ege.

Mees ja naine tutvustasid autos olevaid tuntud firmade ehitusseadmeid, tööriistasid ja generaatorit. „Hiljem muidugi selgus, et tegemist on odavate võltsingutega, kuid mille eest küsiti ulmelisi summasid.“


„Minu lahke südamega isa jäi kelmide juttu uskuma, kuna soovis, et perekond saaks taas koju minna, ning neile vastu tulles oli nõus kauba ära ostma,“ lisas ta. Mindi üheskoos pangaautomaadi juurde raha välja võtma. Kohapeal selgus, et nii suurt summat pole võimalik kaardiga välja võtta. Ukrainlasteks kehastunud isikud leidsid uue väljapääsu.

Nimelt soovisid nad, et Ege isa ostaks puuduoleva summa eest telefoni, ja üheskoos liiguti Mustika keskuse Tele2 esindusse, kus soetati uus IPhone 14. „Väidetavalt oli nende lapsele vaja telefoni helistamiseks,“ sõnas Ege.

Raha ja telefon käes, lahkusid kelmid viisakalt oma teed. Pensionär jäi aga ilma nii oma sularahast kui ka telefoni ostmiseks kulunud rahast.

„Kelmid rääkisid oma juttu väga veenvalt puhtas vene keeles, palusid lausa põlvili, käisid minu isaga poes kaasas ning sõidutasid teda pangaautomaadi juurde ja koju,“ ei jäta Ege mainimata. Nüüd pakub ta väljapetetud tooteid võimaluse korral müügiks: „Kui kellelgi on just neid seadmeid tarvis, siis on piltidel olevad tooted müüa, et vanaisale mingigi osa tagasi saada.“