„Siis hakkab euribor langema, aga et ta tagasi nulli tagasi läheb, nagu kümme viimast aastat, seda ei julge öelda. Pigem langeb ta tasemele üks-kaks protsenti. Aga sellega peaks arvestama, et aasta-poolteist püsib euribor kolme-nelja protsendi vahel,“ rääkis Arakas „Vikerhommikus“.

Arakas tegi ka lihtsa arvutuse: kui inimene oli võtnud mitmeks aastakümneks 100 000 eurot laenu ja seni oli euribor null, siis nüüd tuleb 3000-4000 eurot lisakulu aastas ehk vähemalt 250 eurot tuleb rohkem välja käia igakuiselt.

Kinnisvaraettevõtja meenutas, et ta prognoosis kevadel euribori tõusu ühele-kahele protsendile ja siis peeti teda pessimistiks.

Arakas avaldas arvamust, et võibolla peaks toetama ettevõtjaid ühe kütteperioodi, et nad leiaks endale selle ajaga uued energeetilised lahendused.

„Need on asjad, mida ei saa muuta üle öö, aga aastaga saad muutused teha küll. Eeskätt tuleb uue olukorraga kohaneda töötleval tööstusel, mille sisendhindadest on energia summad suurimad ja mida ei saa üle öö vähendada. Kindlasti paljud lõpetavad ka tegevuse.“

Kokkuvõtvalt avaldas Arakas lootust, et 2023. aasta ei tule hullem kui tänavune, aga ka mitte parem.

Pikemalt saab lugeda ERR-i portaalist.