Eile kohtule esitatud avalduses avalikustatud kokkuleppega lahendataks pikale veninud kohtuprotsess, mille ajendiks olid 2018. aastal tehtud paljastused, et Facebook andis Briti poliitilisele konsultatsioonifirmale Cambridge Analytica juurdepääsu rohkem kui 87 miljoni kasutaja andmetele.

Hageja advokaadid on nimetanud kavandatavat lahendust suurimaks, mis on kunagi USAs andmete privaatsust puudutavas ühishagis tehtud ning midda on Meta maksnud ühishagi lahendamiseks.

„See pöördeline kokkulepe annab klassile märkimisväärset leevendust selles keerulises ja uudses eraelu puutumatuse küsimuses,“ ütlesid hagejate peamised advokaadid Derek Loeser ja Leslie Weaver.

Meta ei tunnistanud süütegusid osana kokkuleppest, mille peab heaks kiitma föderaalkohtunik San Franciscos. Ettevõtte sõnul on kokkulepe „nende kogukonna ja aktsionäride parimates huvides“. „Viimase kolme aastaga oleme uuendanud oma lähenemisviisi privaatsusele ja rakendanud tervikliku privaatsusprogrammi,“ lisas Meta.

Cambridge Analytica töötas 2016. aastal Donald Trumpi eduka presidendikampaania heaks ning sai juurdepääsu miljonite Facebooki kontode isikuandmetele, et koostada valijate profiilid. Ettevõte sai info ilma kasutajate nõusolekuta teadlaselt, kellel Facebook lubas oma sotsiaalmeediavõrgustikus kasutusele võtta rakenduse, mis kogus andmeid oma miljonitelt kasutajatelt.

Skandaal tõi kaasa valitsuse uurimise Facebooki privaatsustegevuse kohta ning küsitleti Meta tegevjuhti Mark Zuckerbergi. 2019. aastal nõustus Facebook maksma 5 miljardit dollarit, et lahendada Föderaalse Kaubanduskomisjoni uurimine privaatsustavade kohta ning 100 miljonit dollarit, et lahendada USA väärtpaberite ja börsikomisjoni nõuded.

Uurimine kestab ja ettevõte võitleb Washingtoni peaprokuröri hagi vastu. Neljapäevase kokkuleppega lahendati Facebooki kasutajate väited, et ettevõte rikkus erinevaid föderaal- ja osariigi seadusi, lubades rakenduste arendajatel ja äripartneritel nende isikuandmeid laialdaselt koguda ilma nende nõusolekuta.

Kasutajate advokaatide väitel eksitas Facebook neid, et nad saaksid kontrollida isikuandmeid, kuigi tegelikult võimaldas see juurdepääsu tuhandetele eelistatud kõrvalistele isikutele. Facebook kommenteeris, et tema kasutajatel ei ole õigustatud privaatsushuvi teabe suhtes, mida nad jagavad sõpradega sotsiaalmeedias. USA ringkonnakohtunik Vince Chhabria nimetas seda valeks ja lubas kohtuasja 2019. aastal jätkata.