Jaanus Lauguse sõnul langesid korterite hinnad sügisel kümmekond protsenti ja tehingute arv isegi kolmandiku, aga seejärel hakkas turg stabiliseeruma. „Tänane tehingulangus sarnaneb veidi esimese koroonakevadega, aga on siiski märksa pehmem. Vahepeal ülekuumenenud kinnisvaraturule mõjub korrastumine hästi, inimesed käituvad ratsionaalsemalt ja võtavad otsuste tegemiseks aega,“ rääkis Laugus.

„Kui majanduses toimub suurem muutus, näiteks intresside, kütuse või toidu hinnatõus, siis järgneb tarbimises šokilaine ja inimesed tõmbavad ostud koomale. Praeguse kriisi ajal tehakse emotsiooniotsuseid vähem ja esmane eesmärk on raskem aeg üle elada, midagi oluliselt muutmata,“ lausus Jaanus laugus.

Uus Maa juhi sõnul on õhus märgid, et inimeste kindlustunne hakkab juba tasapisi taastuma ning ka kinnisvara ostupakkumisi tehakse rohkem. „Eeldame et kevadeks Inflatsioon pidurdub ja läbi selle rahuneb ka euribori tõus. Eeldame ja usume, et pangad on paindlikud ning raskuste puhul ollakse valmis laenuvõtjaid aitama maksepuhkuste ja muude meetmetega. Ühtlasi pole näha, et laenude väljastamine pidurduks ning kreeditorid kuidagi turuaktiivsust piiraks,“ rääkis Laugus.

„Muudatusi võiks oodata uute korterite turul, mida praegu ostetakse väga vähe ja ega arendajad pole ka oluliselt hinda alla lasknud. Seetõttu otsitakse uute kodude asemel pigem 1000-1500 eurot soodsama ruutmeetri hinnaga järelturu kortereid ja see jätkub ilmselt ka järgmisel aastal,“ ütles Laugus.

„Sama trend on ka väga kallite korteritega, mida sarnaselt luksusautodele ostetakse ja ka üüritakse vähem. Turule on juurde tulnud palju kõrgema otsa üüripindasid, mis mõjutab hinda alla. Näiteks on üle 3000-eurose kuuüüriga maja või korteri puhul kindlasti läbirääkimisruumi. Samas kuni 600-eurose kuuüüriga 2-toalise Tallinna korteri nõudlus ja hind pole kuskile kukkunud ja seda pole ka järgmisel aastal oodata,“ lisas Laugus.

„Uutele arendustele tõmmati sügisel küll tugevalt pidurit, aga tegelikult on soodsatest korteritest alati puudu. Turuaktiivsuse tipus tehti pigem kallimaid ja uhkemaid projekte, aga praegune olukord sunnib arendajaid pingutama ja uusi soodsaid tehnilisi võimalusi leiutama. Kui praegu tuleks müüki uued ja kvaliteetsed korterid senisest 20-30% soodsamalt, siis läheksid need kohe kaubaks,“ ütles Laugus.

Jaanus Lauguse sõnul on iga kriis millegi vastu ka vaktsiin. „Vahepealse buumiga läksid osad arendajad lohakaks. Praegu pingutatakse kliendi nimel rohkem ja mõeldakse, kuidas näiteks parema arhitektuuriga eristuda. Ka energiatõhususega tegeletakse rohkem kui kunagi varem. Need arendajad, kes ehitasid lubatust kehvema soojapidavusega kodusid, peavad nüüd hakkama vastutama,“ rääkis Laugus.