Riikliku tervishoiukomisjoni esmaspäevase avalduse järgi peavad Hiinasse saabuvad inimesed saama negatiivse Covid-testitulemuse 48 tunni jooksul pärast saabumist. See on võrreldav praeguse kaheksa päevase isolatsiooni nõudega.

Valitsus teatas, et hõlbustab viisataotluste esitamist välismaalastele, kes peavad Hiinasse reisima kõikvõimalike eesmärkide saavutamiseks, samas kui väljaminev turism, mis pandeemia ajal peaaegu olematuks kahanes, jätkub korrapäraselt. Lisaks kaotatakse ka praegused piirangud Hiina ja muu maailma vaheliste rahvusvaheliste lendude arvu ja reisijakohtade arvu osas.

Hiina aktsiate kasum on tõusnud pärast teadet piirangute leevendamisest. Reisimise ja tarbekaupadega seotud ettevõtete aktsiad tõusid Jaapanis ja Lõuna-Koreas pärast seda, kui Hiina otsustas lõpetada karantiini sissetulevate külastajate suhtes.

Alates novembri lõpust, mil rahulolematus Covid Zero reeglitega vallandas erinevates Hinna linnades proteste, on ametnikud leevendanud karme pandeemiameetmeid. Muutuste kiirus on üllatanud tervishoiueksperte. Kohalikud on püüdnud kohaneda uue eluviisiga, mille tõttu on nakkuste juhtumite arv järsult tõusud ja piiripiirangud, mis kehtestati viiruse riigist eemal hoidmiseks, muutuvad üha vähem olulisemaks.

Maailma suuruselt teine majandus on suures osas ära lõigatud alates 2020. aasta algusest, mil Hiina kehtestas esimest korda üldise keelu välismaale reisijatele. Hiljem tühistas riik otsese piirangu, kuid rahvusvaheliste lendude puhul jäid testide nõuded, mis heidutas enamikku reisijaid ja hoidis riigi tegelikult maailmast suletuna.

Majanduskasvu mõju on keeruline hinnata

Lihtsam reisimine Hiinasse toob tõenäoliselt kasu paljudele Hiina turistidest sõltuvatele riikidele. Hiina turismitulu vähenes oktoobris toimunud rahvuspüha ajal 26% võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. Hiina järsk pööre Covid Zero suhtes on tekitanud segadust majandusteadlaste ja investorite ootustes, kuna on keeruline hinnata selle mõju majanduskasvule.

Hiina on lubanud elavdada tarbimist ja toetada erasektorit 2023. aastal ning majandusteadlaste sõnul keskendutakse sisemajanduse kogutoodangu suurendamisele, poliitikakujundajad seavad tõenäoliselt eesmärgiks 5% või suurema kasvu.

Piiri avamine tekitab kohalikes vastakaid tundeid

Hiina avalikkus suhtub Covid Zero järsku lõppemisse vastakalt, osad väljendavad kergendust ja plaanivad oma esimesi välisreise kolme aasta jooksul, samas muretsevad teised nakkuste leviku pärast. „Oleme nende paari aasta jooksul pandeemiaga liiga palju kaotanud,“ kirjutas üks kohalik Weibos. „Soovin kõigile kiiret paranemist ja loodan, et me kõik saame vabalt hingata ja vabalt liikuda, kuhu iganes soovime,“ lisas ta. Soov kiireks tagasipöördumiseks normaalse elu juurde on vastuolus murega ülekoormatud haiglate pärast. Teine kasutaja kirjutas surnud naabrist ja kuulujutust, et kirstudest on puudus. „See on avanemise tulemus,“ kommenteeris ta. „Miks me peame avanema? Miks me ei saa kõigepealt arvestada haavatavate rühmadega?“