Uue paketi tegi täna teatavaks Hispaania peaminister Pedro Sanchez ja see sisaldab endas kuue kuu pikkust maksupausi pikenemist elektrile ning gaasile, mis pidi algselt lõppema selle aasta lõpuks; otsest abi 4,2 miljonile väiksema sissetulekuga perele 200 euro väärtuses ning maksuvähendusi baastoiduainetele.

Valitsus otsustas samuti lõpetada kütusesoodustuse ning suunas nüüd abi hoopis transpordile ja põllumajandusele, pikendades piirangut kuni 2%-lise üürihinna tõusule järgmise aasta lõpuni ja võimaldades toetust gaasiintensiivsetele tööstusettevõtetele kuni 900 miljoni euro väärtuses.

Alates eelmisest sügisest on Sanchez lubanud meetmeid 35 miljardi euro väärtuses või 2,5% osas kogu riigi SKPst, et taltsutada inflatsiooni. Aastane hinnatõus tarbijate jaoks on 11% alates Venemaa kallaletungist Ukrainale.

Kuigi Hispaania Keskpanga sõnul on alates juulist küll varasemad meetmed koos langevate energiahindadega aidanud inflatsiooni 4 protsendipunkti võrra langetada, saab hinnatõus ka järgnevatel aastatel olema märkimisväärne.

Et inflatsioon toidukaupadelt, mis on hetkel 15% kandis, taltuks, teatas Sanchez teisipäeval, et käibemaks leivalt, juustult, puu- ja köögiviljadelt langetatakse 4%-lt nullile ning maks õlile ning pastale kasvab 5%-lt 10-le.

Kütusehinna allahindlus 0,20 eurot liitri kohta oli kõige kallim meede ja selle tühistamine säästab valitsusele aastas umbes 6 miljardit dollarit.

Teised teisipäeval teatatud meetmed hõlmavad eneses hinnalage pudelile butaangaasile; 300 miljoni suurust abipaketti põllumeestele, et katta kasvavaid väetisehindu; 30%-list allahindlust mõnedele ühistranspordivahenditele ning 6-kuulist pikendust leibkondadele, keda ähvardab kodust välja tõstmine.