„Bolti missioon on luua linnad inimestele, mitte autodele. Näeme, et eestlased on üha enam kasutamas teenuseid, mis aitavad loobuda eraautodest ja nii saame koos liikuda parema linnakeskkonna poole,“ ütles Bolt Eesti sõiduteenuse juht Georgi Ladõgin.

Seda, et eestlased on Bolti usku, näitab ka statistika - sõidujagamisteenuse sõitude koguarv kasvas võrreldes 2021. aastaga 57% ning uusi kasutajaid lisandus 29%. „Oleme väga tänulikud, et eestlased usaldavad Bolti ja jätkavad meie teenuste kasutamist,“ lisas Ladõgin.

Kõige aktiivsem sõiduteenuse kasutaja tegi 2 sõitu päevas

Bolti sõiduteenuse aktiivseim kasutaja tegi 897 sõitu - see tähendab, et taksosse istus ta vähemalt kaks korda päevas. Bolti koduloomadega reisimise vōimalust kasutas üks klient 530 korda aastas, et koos lemmikuga Tallinnas sõita. Need arvud võivad tunduda tagasihoidlikud, kui kõrvutada neid Maltaga, kus kõige aktiivsem kasutaja sõitis taksoga 2146 korda ehk ligi kuus korda päevas.

Kõige pikem ühekordne sõit Eestis Boltiga oli 175 km. Keskmiselt sõidavad eestlased taksoga 5,6 kilomeetri pikkuseid vahemaid. Eesti populaarseim lähte- ja sihtkoht on Tallinna Lennujaam, Võrus Kuperjanovi jalaväepataljon, Narvas Astri keskus, Jõhvis Pargi keskus, Rakveres Põhjakeskus, Valgas Pühajärve rand ning Tartus, Pärnus, Haapsalus, Kuressaares ja Viljandis bussi- või raudteejaam.

Bolt Drive’i regulaarseima kasutaja jaoks on auto töövahend

Aasta jooksul 1045 sõitu Bolt Drive’i renditeenusega teinud Sten kasutab autot töö tegemiseks. „Minu töö lahutamatu osa on autoga sõitmine, kuna pean päeva jooksul käima väga paljudes erinevates kohtades. Kui arvestada auto omamise kulusid ja bensiinihindu, siis on minu jaoks Bolt Drive’iga liikumine igapäevaselt kõvasti soodsam,“ ütles Sten. Tema lemmikmudeliteks Bolti autopargis on Toyota hübriidautod nagu CHR, Corolla või RAV4.

Bolt Drive on küllaltki uus teenus turul ja muutumas üha populaarsemaks. Aastaga on rendiautodega tehtud sõitude arv kasvanud 5 korda.

Kiirtoit on eestlase ustav kaaslane, tervislikud valikud jõuavad järele

Bolt Foodi kullerid toimetavad kõige tihedamini näljastele klientidele kebabitortillasid, juustuburgereid, friikartuleid ja pitsat. Traditsiooniliste kiirtoitude kõrval on populaarsed ka sushi, pasta, aasiapärased road ja erinevad taimsed valikud. Eestlased armastavad ka piima, banaani ja karastusjooke - just need on kõige enam tellitud toidukaubad Bolt Marketis.

„Nagu ka mujal maailmas, on kiirtoit ka Eestis esikohal. Need on inimestele tuttavad maitsed, mida saab kiiresti ja mugavalt meie kaudu tellida. Küll aga on näha, et erinevad alternatiivid ja tervislikumad valikud on samuti au sees ja kasvatavad populaarsust - näiteks pokekausid, salatid või pasta. Näeme ka, et tööpäeviti lõuna ajal eelistavad inimesed soodushinnaga lõunapakkumisi,“ ütles Bolt Food Eesti juht Jaagup Jalakas. Kõige enam tellivad inimesed süüa kella 16:00 paiku ja kõige kallim tellimus 2022. aastal oli 675€ väärtuses.

Tõukeratastega sõideti 200 tiiru ümber maakera

Bolti elektriliste tõuke- ja jalgratastega küll talvisel perioodil sõita ei saa, kuid märtsist detsembrini sõideti Eestis tõukeratastega ligi 8 miljonit kilomeetrit ehk sama palju, kui 400 sõiduautot aastas keskmiselt. Tõukerataste kasutajate hulk suurenes Eestis kolmandiku võrra.

Kõige pikem sõit, mis Bolti tõukerattaga sel hooajal tehti, oli 45,8km ja ühe kasutaja läbitud suurim kilometraaž aasta jooksul kokku oli 2862 kilomeetrit, millega jōuaks Tallinnast Rooma. „Näeme, et inimesed on tõukeratta kui liikumisvahendi üha enam omaks võtnud ning näevad, et lühikeste vahemaade läbimiseks on tõuke- või jalgratas mugavam kui auto,“ ütles Lilišentsev.

Palju tööd tehti sel aastal tõukerataste ohutuse tagamise ja sõitjate harimise nimel. „Jätkame tööd sõitjate ja kaasliiklejate ohutu liikluskäitumise teadlikkuse tõstmise nimel. Seega tuletame veelkord meelde, et tõukeratas on mõeldud sõitmiseks ühele inimesele, tasub kanda kiivrit ning kinni pidada liiklusreeglitest,“ rõhutas Lilišentsev.