Viimati langes aktsia päevaga enam kui eile 2020. aasta 8. septembril, mil väärtpaberi väärtus vähenes päevaga 21,1%. Eelmisel aastal langes Tesla aktsia kokku 65%.

Firma avalikustas eile, et tarnis klientidele neljandas kvartalis kokku 405 278 autot, mis tähendab, et aasta peale ulatus see arv kokku 1,31 miljonini. Aastases võrdluses tähendas see 40% kasvu, mis jääb küll autofirma 50% kasvueesmärgile alla.

FactSeti andmetel prognoosisid analüütikud keskmiselt, et Tesla võiks tarnida kvartalis 427 000 sõidukit ehk 5,4% enam kui tegelik tulemus oli. Ootustele alla jäämine andis ka tõuke eilsele langusele, kui viimasel ajal on üha rohkem levinud uskumus, et nõudlus Tesla autode järele pole sedavõrd suur kui loodetud.

„Me usume, et Tesla peab kas vähendama kasvueesmärke ning laskma tehastel alla oma võimsuse toota või potentsiaalselt suurendada globaalselt hinnalangetusi, mis survestaksid omakorda marginaale,“ sõnas varahaldusfirma Bernstein analüütik Toni Sacconaghi kirjas klientidele.

Teisalt näevad Morgan Stanley analüütikud, et Tesla aktsia nõrkus on võimalus soodsaks ostukohaks. Nende sõnul on kõiki autofirmasid ees ootamas raske aasta, kus konkurents on tugevnemas, aga samal ajal makrokeskkond nõrgenemas. „Samas, selle taustal me usume, et Teslal on potentsiaal suurendada oma edu elektriautode võidujooksus, kuna võimenduvad firma eelised kulude ja mastaabi mõistes, mis eristab neid konkurentidest.“

Teslasse usub jätkuvalt ka riskiinvestor Cathy Wood, kelle ARK Investment Management fondid ostsid eile enam kui 176 000 aktsiat (väärtus umbes 19 miljonit dollarit).