Mis on wash trading

Eesti keeles pesukauplemine on protsess, mille käigus kaupleja ostab ja müüb väärtpaberit eesmärgiga edastada turule eksitavat teavet.

Dune Analyticsist saadud andmete põhjal moodustasid varjatud tehingud üle poole NFT-kaubanduse kogumahust 2022. aastal ja peaaegu 45% kõigi aegade NFT-mahust. 16. detsembril pseudonüümse teadlase hildobby koostatud analüüsi kohaselt moodustas „wash trading“ 58% ethereumi NFT-kaubanduse kogumahust 2022. aastal. Turumanipulatsiooni tehingud saavutasid haripunkti jaanuaris, kus see moodustas üle 80% kogu NFT kauplemismahust.

Hildobby kasutas nelja filtrit, et kõrvaldada kummaline kauplemiskäitumine, mis kõige tõenäolisemalt viitas turu manipulatsioonile. Esiteks filtreerisid nad välja ilmselged NFT-tehingud sama rahakoti aadressi vahel. Teiseks uuriti sama NFT kahe erineva rahakoti aadressi vahelist edasi-tagasi kauplemist, mis on üks levinumaid taktikaid. Kolmandaks, kui üks rahakoti aadress oli ostnud sama NFT-d kolm või enam korda, märgiti see olukorra ebatõenäolisuse tõttu manipulatsiooniks. Viimaks, kui ostja ja müüja NFT-tehingu rahakotti rahastati samast rahakotist ja oli ilmne, et nende vahel oli seos, märgiti ka need manipulatsiooniks.

Andmete kohaselt oli NFT kauplemisplatvormidel LooksRare ja X2Y2 – mis mõlemad pakuvad platvormil tegutsemise eest sümboolseid preemiaid – kõige suurem pesukaubanduse osakaal, vastavalt 98% ja 87% tehingute kogumahust. Hoolimata sellest, et tegu on illegaalse tegevusega (eriti USAs) ei ole kontrolli ja karistusi krüptoruumis lihtne rakendada.

Möödunud aasta veebruaris teatas plokiahela uuringufirma Chainalysis, et kuigi enamik NFT pesukauplejaid ei olnud varem suurte tehingutasude tõttu kasumlikud, suutis 110 pesukauplejat teenida siiski 8,4 miljonit dollarit kasumit.